Nincs szükség új jogszabályra!

Mesterházy Attila kijelentette, ha az Országgyűlés elfogadja a Nemzetgazdasági Minisztérium tervezetét, új "cselédtörvény" születik, az abban foglaltak ugyanis "embertelenek", kizárólag azt a célt szolgálják, hogy a munkaadók bármit megtehessenek munkavállalóikkal. Hozzátette, hogy a tervezet még a kormány céljaival, a fogyasztás növelésével, a gazdasági növekedés beindításának szándékával is ellentétes, hiszen pénzt vonna el az emberektől, emellett veszélyeztetné a szociális biztonságot és a foglalkoztatás visszaesését okozhatja. Vállalhatatlannak nevezte a szabadság csökkentésére, a műszakpótlékok mérséklésére, illetve eltörlésére irányuló terveket.

Az MSZP mérlegelés nélkül a szakszervezeti konföderációk összes javaslatát benyújtja a parlamentnek módosító indítványként, így saját előterjesztéseivel együtt várhatóan több száz módosító javaslatot fűz a munka törvénykönyvének tervezetéhez - közölte a pártelnök.

Sürgette továbbá, hogy a kormány kezdjen érdemi egyeztetést a munkavállalókkal, megítélése szerint ugyanis az eddigi tárgyalásokon a kormányzatot egy kompetenciával nem rendelkező helyettes államtitkár képviselte. Kiemelte, hogy a jelenlegi munka törvénykönyvéről annak 1992-es elfogadását megelőzően majdnem egy évig konzultált az Antall-kormány.

Mesterházy Attila kitért arra is, hogy pártja képviselői kedden az ágazati szakszervezetekkel folytatnak egyeztetést, majd a későbbiekben megyénként tárgyalnak az érintettekkel. Egyúttal mindenkit ismételten arra biztatott, hogy lépjen be valamelyik szakszervezetbe.

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke azt mondta: jól jelzi, mekkora a baj, hogy a szakszervezeti konföderáció vezetése feljogosította, hogy ellenzéki pártokkal tárgyaljon.

"Nem normális dolog, hogy többet kell dolgozni kevesebb pénzért, hogy nő a kiszolgáltatottság" - értékelt Borsik János, hangsúlyozva, hogy megmozdulásokat szerveznek, ha a kormány nem változtat a hozzáállásán.