mti.hu | Esélyegyenlőség
2019. március 08. 10:24

Nőnap: a gesztus mellé tettek is kellenek

Molnár Zsolt, az ellenzéki párt budapesti elnöke a Nyugati téren tartott sajtótájékoztatón azt mondta, nem igazi ünnep még a nőnap, mert bár a magyar társadalomban jogegyenlőség van a nők és férfiak között, nincs esélyegyenlőség.
Hozzátette: az MSZP, szociáldemokrata pártként, folytatja a küzdelmet a valós női esélyegyenlőségért.
 
    A szocialista politikus szerint nem helyes, hogy a magyar közéletben kizárólag férfiak hozzák meg a fontos döntéseket, több nőre van szükség a politikában. Az MSZP támogatja a női kvótát annak érdekben, hogy minél több nő vegyen részt a közéletben - tette hozzá.
 
    Az MSZP fővárosi elnöke ígéretet tett arra, hogy az őszi önkormányzati választáson sok női jelöltet indítanak.
 
    Molnár Zsolt közölte, a budapesti MSZP vállalja, hogy ősztől, "amikor változás lesz" a főváros vezetésben, a fővárosi önkormányzat önként vállalt feladata lesz a családon belüli erőszak áldozatainak segítése.
 
    Beszámolt arról is, hogy a fővárosi MSZP az elmúlt hetekben anyák napjáig tartó gyűjtést indított a családon belüli erőszak áldozatait segítő NANE Egyesületnek, és már 250 ezer forintot el is utaltak a szervezetnek.
 
    Tüttő Kata, az MSZP európai parlamenti képviselőjelöltje arra tett ígéretet, ősztől az önkormányzatokban, a fővárosi önkormányzatban bővíteni fogják a szociális ellátórendszert, hogy segítséget nyújtsanak az idős családtagok gondozásához.
 
    Indoklásként elmondta, ma Magyarországon a gyermekek, az idősek gondozásának a terhe leginkább a nők vállát nyomja és ehhez kevés segítséget kapnak.
 
    A családon belüli erőszakról szólva szóvá tette, hogy az állam üldözi azokat a civil szervezeteket, amelyek segíteni próbálnak az áldozatoknak. Szerinte növelni kellene az átmeneti otthonok számát, ahova a bántalmazott nők gyermekükkel együtt elmenekülhetnek. Fontosnak nevezte a családon belüli erőszakról történő társadalmi párbeszéd elindítását is.