Belföld, Gazdaság | Munka Törvénykönyv
2011. szeptember 15. 14:12

Nonszensz, hogy a kollektív szerződések tovább ronthatnak a munkavállalók helyzetén

Gúr Nándor, a parlamenti foglalkoztatási és munkaügyi bizottság MSZP-s elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón nonszensznek nevezte, hogy a kollektív szerződések még a várhatóan szigorodó törvényi feltételekhez képest is szűkítsék a munkavállalói jogokat. Kifogásolta a dolgozók kártérítési felelősségének kiterjesztését és a szakszervezeti jogosítványok csökkentését is.

Hangsúlyozta, a munka törvénykönyvének megváltoztatását célzó kormányzati tervekkel szembeni fellépés a civileknek, a szakszervezeteknek és az ellenzéki pártoknak egyaránt kötelessége mind szakmai javaslatokkal, mind demonstrációkkal. "Meg kell értetni a kormánnyal, hogy nem lehet mindent megcsinálni a munkavállalókkal" - mondta az MSZP-s képviselő.

Arra is kitért, hogy a kormány egymillió új munkahelyre vonatkozó ígérete alapján másfél év elteltével már 150 ezer új állásnak kellene lennie, ezzel szemben a munkanélküliek száma nőtt az elmúlt egy évben, az álláskeresők több mint 40 százaléka pedig nem kap ellátást.

Gúr Nándor azt is hangoztatta, hogy a kétkulcsos adórendszer visszaállítása lehetőséget adna a munkát terhelő járulékok csökkentésére és ezzel arra, hogy a vállalkozások munkahelyeket teremtsenek.