Belföld, Gazdaság | 12 pont nyugdíjasok összefogás
2013. szeptember 24. 11:18

Nyugdíjasok 12 pontja

Elítéljük a nyugdíjrendszer és a nyugdíjigazgatás szétverését. Ez még egyszer Magyarországon nem fordulhat elő. Valljuk, hogy soha nem volt akkora szükség a generációk együttműködésére, mint most és a jövőben.

Ebből kiindulva kormányra kerülésünk esetén: nyugdíjbiztosítás kapcsán a hasznosítható hagyományokkal, a jogállamiság követelményével, az európai értékekkel és az  társadalom akaratával összhangban,  a generációk nyugdíjbiztosítási  érdekeire és a mindenkori  nyugdíjak  finanszírozhatóságának követelményére is figyelemmel:

1. Mindenkinek visszaadjuk a nyugdíjjogosultságát, akinek korábban - bármilyen elnevezéssel-öregségi nyugdíjnak minősülő ellátást állapítottak meg.

2. Munkahelyi baleset, foglalkozási megbetegedés (üzemi baleset) esetén fokozottabb nyugdíj védelmet biztosítunk. A véglegesen megrokkant és nem rehabilitálható emberek számára lehetővé tesszük a nyugdíjvédelmet. Megszüntetjük az embertelen és orvos-szakmailag is irritáló orvosi felülvizsgálatokat, illetve eljárásokat.

Aki nem rehabilitálható és az előírt nyugdíjbiztosítási feltételeknek megfelel, annak rokkantsági nyugdíjat biztosítunk. Erre koncentrálva, rendszerszerű, a szakmai és társadalmi hatások áttekintése után nyugdíjkorrekciós programot dolgozunk ki.

3. Kialakítjuk a korhatár előtti nyugdíjak rendszerét. Biztosítjuk a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségét meghatározott feltételek teljesülése estén, s így lehetővé tesszük az emelkedő korhatár előtti nyugdíj igénybevételét.

4. Lehetővé tesszük, hogy nyugdíjjogosultságot vásároljon a munkavállalója számára a munkaadó, célzott járulékfizetés mellett.

5. Lehetővé tesszük a korkedvezményes nyugdíj igénybevételét a veszélyeztetett szakmacsoportok áttekintése és egy új szakmajegyzék kialakítása után.

6. Újra megadjuk a 65 év feletti nyugdíjasok számára az ingyenes utazás lehetőségét.

7. A nyugdíjas szervezetek bevonásával újra szervezzük az Idősügyi Tanácsot, mert érdemi egyeztetésekre van szükség minden időseket érintő kérdésben, s vállaljuk az Idősügyi Stratégia végrehajtását.

8. Szociális temetés helyett, kegyeleti járandóságot biztosítunk a rászorultak részére.

9. Továbbra is biztosítjuk a nők 40 éves jogosultsági idővel való nyugdíjba vonulását.

10. Növeljük a méltányossági nyugdíjemelésre és a közgyógyellátásra biztosított összeget.

11. Azonnal megszüntetjük a volt fegyveres testületi tagok ellátását terhelő, jogilag és más szempontból is alaptalan, célzott és speciális adóztatását.

12. Ismét bevezetjük a nyugdíjprémiumot annak érdekében, hogy a gazdaság növekvő teljesítményéből az idősek is részesüljenek. Így a nyugdíjak nem csak a vásárló értéküket őrzik meg, hanem reálértékben is növekedni fognak.