Nyugdíjmegvonás - Fideszes támadás a jogállam ellen

Mesterházy Attila hétfőn sajtótájékoztatón arra szólította fel a kormánypártot, vonja vissza azt a Lázár János és Balsai István által pénteken beterjesztett alkotmánymódosító javaslatot, amely kimondaná, hogy az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, ha pedig az ellátást igénybe vevő munkaképes, akkor megszüntethető.

Az MSZP elnöke elmondta: levelet írt Schmitt Pálnak, arra kérve a köztársasági elnököt, vesse latba tekintélyét, hogy a Fidesz ne szavazza meg ezt a javaslatot, és ha mégis megteszi, az államfő ne írja alá a törvényt. Az ugyanis - folytatta Mesterházy Attila - amellett, hogy 600 ezer ember megélhetését veszélyeztetné, szerzett jogokat vonna meg, így támadás volna a jogállam és az államba vetett bizalom ellen is.
 
Emlékeztetett arra, hogy Schmitt Pál még európai parlamenti képviselőként garancialevelet küldött a nyugdíjasoknak, amelyben az állt: "biztosítanunk kell, hogy mindenki, aki ma nyugdíjat kap, a jövőben is hiánytalanul megkapja a nyugdíját", és erre a Fidesz garanciát vállalt.
 
Az MSZP azt kezdeményezi, hogy a kormány kezdjen azonnali konzultációt a nyugdíjjal kapcsolatos kérdésekről az érdekvédelmi szervezetekkel és hívja össze az Idősügyi Tanácsot - mondta Mesterházy Attila.
 
Azt is bejelentette: a frakcióülésen úgy döntöttek, az MSZP társadalmi egyeztetést kezd országosan és megyénként a nyugdíjakról, a munka törvénykönyvének módosításáról és az önkormányzati törvényt érintő változásokról.