Belföld | offshore cöf rezsi gáz
2014. február 03. 16:45

Offshore pénzből kampányol a CÖF?

Szanyi Tibor szerint fennáll a gyanú, hogy a Civil Összefogás Fórum a Fideszhez közeli offshore vállalkozásoktól kapott százmilliókból működteti "gyűlöletkampányát".

Az MSZP európai parlamenti listavezetője hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormánypárt csak addig tekinti ellenségének az adóelkerülő cégeket, amíg azok nem saját embereié.

Felidézte: az állami tulajdonú MVM Partner Energiakereskedelmi (MVMP) Zrt. egy rendelet alapján az Oroszországból beszerezhetőnél olcsóbb földgázt hoz be Ausztriából. Nagy részét azonban "továbbjátssza" a MET Magyarország Zrt.-nek, amelynek tulajdonosai között offshore cégek vannak, és amely évi 35 milliárd forintos haszonnal értékesíti a gázt.

Szanyi Tibor arra is kitért, hogy az offshore cégháló mögött mások mellett Garancsi István, a Videoton futballcsapat tulajdonosa áll.

"Így csinálnak a Fidesz offshore piócái olcsó földgázból drága földgázt, és így hízik százmilliókkal, milliárdokkal a bankszámlájuk. Adódik persze a kérdés, mire kellenek ezek a százmilliók, milliárdok" - jelentette ki, hozzátéve: a válaszhoz "csak körül kell nézni az országban".

Mint mondta, csak találgatni lehet, "miből telik a CÖF-nek az általa indított lejárató kampányra, óriásplakátok tízezreire, háztartásokba kiküldött mocskolódó szórólapok millióira". "Azt gondolom, mindenki számára világos kell, hogy legyen, mi történik: a fideszes offshore piócák alighanem visszacsorgatják ezeknek a százmillióknak egy részét a CÖF-höz, amely aztán sohasem látott gyűlöletkampányt folytat a magyar adófizetők lenyúlt pénzéből" - fogalmazott.

Hozzátette: bár a CÖF azt állítja, kampányát magánemberek finanszírozzák, de nem árulja el, pontosan kik. "Talán csak nem Garancsi István?" - kérdezte Szanyi Tibor. Szerinte amíg a CÖF nem nevezi meg támogatóit, rajta marad a gyanú, hogy az emberektől "elszipkázott" pénzből fizeti kampányát.

A tavasszal felálló Mesterházy-kormány felgöngyölíti az offshore cégek támogatási ügyét, nyilvánosság elé tárja, "mely fideszes cégek és mely haverok nyúlták le az emberek pénzét" - közölte.