Belföld | iskolák felsőoktatás közoktatás
2011. október 11. 18:38

Oktatási törvények híján csökken az ágazat költségvetése

Hiller István korábbi kulturális és oktatási miniszter keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a Hoffmann Rózsa vezette oktatási államtitkárság továbbra sem tudja felmutatni a köznevelési és felsőoktatási törvényre vonatkozó javaslatát, az oktatáspolitikát pedig azok hiányában a pénzügyekért felelős tárca igényeihez szabta a kormány.

A felsőoktatásról szólva azt mondta: szakmai koncepció híján az ágazat jövőjét a Széll Kálmán-terv jelölte ki, amely 38 milliárd forintos elvonást ír elő, radikálisan csökkenti az államilag finanszírozott képzésben résztvevő hallgatók számát és a költségtérítéses képzés kivezetésével lényegében tandíjat vezet be.

Hiller István kiemelte, hogy a felsőoktatási intézmények költségvetése jövőre 15 százalékkal, 189 milliárd forintról 162 milliárdra csökken, és ez már-már visszafordíthatlan károkat okoz. Szavai szerint az átalakítással a diplomaszerzés lehetősége csak a felső középosztályhoz és a felső rétegekhez tartozó diákok előtt áll majd nyitva, "mindenki más a kormányváltásban érdekelt".

Az MSZP humánpolitikai kabinetvezetője szerint a közoktatás irányítása is kicsúszott Hoffmann Rózsa kezéből, mivel a jövő évi költségvetés nem teremti meg az államtitkár terveihez, így a pedagógus-életpályamodellhez szükséges forrásokat.