Október 2-án a gyűlölet népszavazása lesz

Az MSZP arra kér mindenkit, hogy maradjon otthon az október 2-ai gyűlöletnépszavazás idején és ne asszisztáljon a Fidesz gyűlöletkampányához - jelentette ki Ujhelyi István, pártunk alelnöke vasárnap sajtótájékoztatón Budapesten.

Szerinte ugyanis a kormány azt kommunikálja, hogy ne csak a menekülteket, hanem Brüsszelt, az Európai Uniót is gyűlöljék a magyarok, vagyis előkészíti Magyarországnak az Európai Unióból történő kilépését.

Ujhelyi István azt kérdezte: miközben a magyar kormány itthon tízmilliárd forintot költött az uszításra, vajon foglalkozott-e azzal, ki védi meg a külföldön dolgozó magyar fiatalokat egy hasonló gyűlöletkampány esetén az atrocitásoktól?

A politikus, aki az Európai Parlament képviselője is, elmondta: a 28 tagállam politikusai megdöbbenve szemlélik a Magyarországon zajló eseményeket. Az EU központjából ugyanis úgy tűnik: a magyar kormány nem Brüsszelnek akar üzenni, hanem a kampány otthoni játszmákat, belpolitikai célokat szolgál.

Onnan úgy tűnik, hogy a gyűlölet kormánya a gyűlölet kampányát folytatja - fogalmazott.

Ennek kapcsán emlékeztetett arra: a Fidesz és a kormány másfél éve, akkor vette elő a gyűlöletkártyát, amikor népszerűsége mélypontján volt, amikor kiderült, hogy nem tud mit kezdeni az olyan rendszerekkel, mint az oktatás, vagy az egészségügy.

Az alelnök a Brexitet megelőző kampánnyal hasonlította össze a magyarországi népszavazás előkészítését. Felidézte, hogy az Egyesült Királyságban gyűlöletkufár politikusok hergelték az embereket a külföldiek és az EU ellen.

Ennek pedig a Brexit mellett az lett a következménye, hogy csak a népszavazást követő egy hónapban hatezer gyűlölet-bűncselekményt követtek el a kampányban felhergelt brit fiatalok.

Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: sok jelzést kap arról, folyamatos atrocitások érik az Egyesült Királyságban dolgozó magyarokat is.

Ez egy ahhoz hasonló gyűlöletkampány következménye, mint amit az Orbán-kormány folytat - közölte Ujhelyi István.

A politikus közzétette hagyománnyá vált vasárnapi nyílt levél-sorozatának következő részét is, amely az alábbiakban olvasható.

 

A gyűlölet kormánya mit tesz a magyarokkal szembeni gyűlölet ellen?

Egyre több verbális és fizikai atrocitás éri a kelet-európai munkavállalókat (ha úgy tetszik az „EU-migránsokat”) a brit városokban, a Brexit óta négyszáz százalékkal nőtt a bejelentett gyűlölet-bűncselekmények száma. Csak a referendum óta eltelt egy hónapban több mint hatezer bejelentést tettek, főleg kelet-európai és muzulmán lakosok az őket ért támadások miatt. Néhány napja brit tinédzserek agyonvertek egy lengyel fiatalembert, Arkadiusz Jozwikot, mert a férfi a nyílt utcán lengyelül szólalt meg. A gyűlölet és a feszültség fortyogó szintjét jól jelzi, hogy az emlékére szervezett tüntetés és felvonulás résztvevőit is fizikai támadás érte pár nappal később. A brit hatóságok azóta bejelentették, hogy elrendelték az országban élő lengyelek fokozott védelmét, a lengyel kormány három minisztere pedig nemrég Londonba sietett, hogy az állampolgáraikat érő atrocitásokról tárgyaljon.

Európai parlamenti képviselői irodámhoz az elmúlt időszakban tucatnyi jelzés és megkeresés érkezett Angliában élő magyaroktól, akiket a Brexit óta szintén – elsősorban verbális - támadás ért; tudhatóan azért, mert kelet-európai munkavállalók. Európai politikusként a rendelkezésemre álló eszközökkel mindent elkövetek azért, hogy a külföldön élő magyarokat meg tudjuk védeni az ellenük irányuló verbális vagy fizikai erőszaktól. A britek egy el nem hanyagolható részének felszított gyűlölete azonban mindenképpen gondolkodásra kell késztessen mindannyiunkat.

A Brexitet megelőző kampányban ugyanis a nálunk is csúcsra járatott „migránsozás” nem csupán a háborús övezetekből érkező menekültekről szólt, komoly hangsúlyt kaptak azok az „EU-migránsok” is, akik „elveszik a munkahelyeinket”, akiktől „vissza kell venni az országunkat”. Ez a fejekbe sulykolt, értelmetlen és hazug gyűlölet tör fel most a trágár szavakban, a lökdösésekben, a fejünk felé rázott öklökben, vagy – riasztóan tragikus módon – a gyilkos ütésekben. Ez az eredménye annak, ha populista pártvezetők saját hatalmi érdekük miatt, egyfajta politikai terroristaként bűnbakot kreálnak embercsoportokból és uszító kampányt indítanak ellenük. Ez az eredménye az EU-ellenes hadjáratnak, a hazug és erkölcstelen nyilatkozatoknak. Ez egyértelműen a hatalmi vágytól vezérelt és gyűlöletkampányokat folytató politikai vezetők, a gyűlöletkufárok felelőssége. Azzal, hogy nemcsak tűrik, de hergelik is az indulatokat, felelőssé válnak minden egyes támadásért.

Míg az Orbán-kormány milliárdokat költ arra, hogy gyűlöletet szítson menekülő embercsoportok iránt, addig láthatóan még csak figyelmet sem szentel annak, hogy sokszázezres tömegben külföldre „menekült” honfitársainkat ugyanez a típusú és gyökerű idegengyűlölet fizikai veszélybe sodorja. Ha mi gyűlölködünk, ne csodálkozzunk, ha valakik minket is gyűlölni fognak. Propaganda helyett felelős politika kell!

Orbán Viktor vízválasztó, az illiberális államot meghirdető tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Száznyolcadik alkalommal kongatom a harangokat, de addig folytatom, amíg szükség van rá. Mert európai demokrataként ez a dolgom.

Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő
2016. szeptember 11.