Belföld | őszödi beszéd
2011. június 17. 12:47

Olvasatlanul megsemmisítette a Gyurcsánytól kapott borítékot Mesterházy Attila

A vizsgálati anyagok nyilvánosságra hozásának igényét Mesterházy Attila úgy indokolta: szeretnék, ha mindenki világosan láthatná, hogy meddig jutottak a titkosszolgálatok, a nyomozást folytató szervek. A pártelnök hozzátette, talán még a Fidesznek is érdeke, hogy kiderüljön, "ki volt az a személy, amennyiben a jelentésekből ez kiolvasható, melyik szocialista politikus lehetett", aki kiszivárogtatta az őszödi beszédet.

Ha az információk között minősített, titkos adatgyűjtésből származó, és ezért nyilvánosságra nem hozható adatok vannak, a szakszolgálatok a parlament nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésén adjanak róluk tájékoztatást - szorgalmazta az MSZP elnöke.

Bejelentette azt is: vizsgálatra kéri az MSZP-frakció etikai bizottságát, mivel az ügy kapcsán megfogalmazott találgatások, legendák a szocialista képviselőcsoportot sározzák be.

Mesterházy Attila a sajtótájékoztatóra elhozta azt a zárt borítékot is, amelyet Gyurcsány Ferenctől előző nap kapott. A volt miniszterelnök csütörtökön a Facebookon közölte: valószínűsíti, hogy kik adták át a sajtónak az őszödi beszédről készült hangfelvételt, döntő erejű bizonyíték híján azonban nem nevezi meg őket. Ugyanakkor tudatta, hogy leírta és elküldte Mesterházy Attilának mindazt, amit az ügyről tud, köztük azok nevét, akik szerinte a beszédet nyilvánosságra hozták. Hangsúlyozta: biztosan csak azt állítja, hogy nem ő szivárogtatta ki a hangfelvételt, de "fél karját adná" azért is, hogy nem a környezetében volt a kiszivárogtató.

A pártelnök sajtótájékoztatóján azt mondta: ilyen levelet, hasonló politikai szándékkal legutóbb Antall József küldött Torgyán Józsefnek. Kifejtette, ha Gyurcsány Ferenc, akinek zárt körben elmondott beszéde nyilvánosságra jutott, nem érzi megdönthetetlennek, és ezért nem hozza nyilvánosságra információit, nem vállalja ennek felelősségét, akkor tőle sem várható, hogy ezt a volt miniszterelnök helyett megtegye. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy ezt a felelősséget a nyakába akarják várni, noha - mint mondta - ennek az ügynek a volt kormányfővel szemben nem érintettje.

Ezután Mesterházy Attila újságírók előtt felbontotta, majd olvasatlanul egy iratmegsemmisítőbe tette és ledarálta a korábbi kormányfőtől kapott borítékot.

Felidézte azt is: mivel Gyurcsány Ferenc több fórumon azt sejtette, hogy a beszéd kiszivárogtatásával valaki elárulta őt, az MSZP-frakció egy hónappal ezelőtti, mintegy kilenc órán át tartó frakcióülésén a képviselőcsoport tagjai "kérték, sőt, követelték" a volt kormányfőtől, nevezze meg, kire gondol. Tóbiás József a frakcióülés legvégén azt mondta, "nem hagyja el a termet" mindaddig, amíg nem kap választ erre a felvetésre, Gyurcsány Ferenc ezután közölte, hogy a neveket zárt borítékban átadja a pártelnöknek - ismertette Mesterházy Attila.

A kérdésre, hogy ha vizsgálatot kér, a Gyurcsány Ferenctől kapott borítékot miért nem adta át a titkosszolgálatnak vagy a nyomozó szerveknek, a pártelnök úgy felelt: azért, mert a volt kormányfő beismerte, hogy nem tudja bizonyítani, amit leírt, "a vádaskodásból pedig éppen elég volt".

A boríték ledarálását azzal indokolta: el akarta kerülni még a látszatát is annak, hogy ha esetleg a benne szereplő nevek nyilvánosságra jutnának, rá lehessen fogni a kiszivárogtatásukat.

Az MSZP szombati kongresszusával kapcsolatban Mesterházy Attila leszögezte: nem lesz pártszakadás, az MSZP-ben az elmúlt hónapokban csak erősödött az egység iránti vágy.