Belföld | tűzoltók ombudsman demonstráció
2011. április 21. 15:33

Ombudsmani vizsgálatot kezdeményez az MSZP

Harangozó Tamás országgyűlési képviselő csütörtökön - miután az ombudsmani hivatal munkatársa átvette beadványát - újságíróknak elmondta: sajtóhírek és szakszervezetektől származó információk szerint fővárosi tűzoltólaktanyákban a munkavállalók távollétében szekrényeket törtek fel, illetve a gyanú szerint több helyen listát készítettek a tüntetőkről.

Az MSZP ezeknek az eseteknek a kivizsgálását kéri az ombudsmantól - mondta Harangozó Tamás, hangsúlyozva, hogy ha a vizsgálat igazolja, hogy visszaélések történtek, a szocialisták feljelentést tesznek a törvénytelen parancsot kiadó rendészeti vezetők ellen.


A rendvédelmi dolgozók szombaton a többi között kiszámítható, tisztes megélhetést biztosító életpályát, a hivatásos állományúak változatlan feltételek melletti nyugdíjba vonulásának garantálását, a már nyugállományúak státuszának és juttatásainak megőrzését és illetményemelést követelve tüntettek szombaton Budapesten. A Hősök terétől a Parlamentig vonulva több helyszínen füstbombákat, hanggránátokat dobáltak, az Andrássy úton tűzcsapokat nyitottak meg.

Árok Kornél, a hivatásos tűzoltók szakszervezeti vezetője az MTI-nek arról számolt be, hogy tűzoltólaktanyákban a nap folyamán feltörték olyan tűzoltók szekrényét, akik nem voltak szolgálatban, mert így akarták ellenőrizni, ott van-e a védőfelszerelésük. A fővárosi tűzoltóparancsnok előzőleg ugyanis olyan utasítást adott, hogy a tűzoltók a szakszervezeti demonstráción egyenruhában nem vehetnek részt, védőruhát, szakfelszerelést nem viselhetnek.