Önfenntartó felsőoktatás?

Hiller István, az MSZP oktatáspolitikusa a pódiumbeszélgetést megelőzően elmondta: meggyőződése szerint önfenntartó felsőoktatás nincs, így a kormányzati szándék mögött ott rejlik, hogy a gazdaságban mára megbukott unortodoxia átköltözött az oktatáspolitikába, ám ott sem lesz több szerencséje.

A szocialista politikus kifejtette: a hallgatók számára az önfenntartó felsőoktatás maga a rémhír, ugyanis az azt jelenti, hogy kisebbek lesznek az ösztöndíjak, miközben a tandíj többszörösére növekszik, hiszen az önfenntartó felsőoktatásban az egy tanuló által befizetett összeg nemcsak saját tanulmányi költségeit, hanem az intézmény működési költségeit is fedezné.

Európa gazdagabb részén sem volt ilyen soha, ráadásul a magyar felsőoktatás színvonalát gyorsan és radikálisan csökkentené az elképzelés megvalósulása – tette hozzá az MSZP-s képviselő.

Hiller István elmondta: a szocialista párt oktatási programkoncepciója szerint a röghöz kötés intézményét, vagyis a hallgatói szerződéseket ki kell dobni az ablakon; a Diákhitel 1 rendszere megtartható, folytatásra érdemes, míg a Diákhitel 2 egy csapnivaló, a magyar költségvetési hiányt évente nagy tétellel növelő konstrukció, így azt a párt megszünteti.

Ugyancsak a programpontok között említette az MSZP képviselője, hogy a felvett hallgatók számára az első év legyen a bizonyítás éve, akkor nem kell önköltséget fizetni, viszont az első év eredménye képzi az alapot a későbbi fizetési kötelezettségre vagy ösztöndíj lehetőségére.

2010-ben 186 milliárd volt a magyar felsőoktatás költségvetése, míg a várható intézkedések hatására ez a szám három év alatt közel a felére csökkenhet – utalt a volt oktatási miniszter az idei és jövőre lehetséges 7 és 23 milliárdos zárolásra, illetve elvonásra.