Belföld
2012. december 16. 12:35

Orbán a diákok jövőjével játszik

Tóbiás József, az MSZP frakcióvezető-helyettese vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormánynak nincs koncepciója a felsőoktatás átalakítására, csak rögtönöz, és ezt kommunikációs trükkökkel próbálja elfedni.

A szocialista politikus szerint Orbán Viktor kormányfő szombati bejelentése - amely szerint azoknak, akik teljesítik a szükséges követelményeket, és elszántak, hogy tanuljanak, majd Magyarországon dolgozzanak, továbbra is ingyenesnek kell maradnia a felsőoktatásnak - nincs kiérlelve, a szakma sem tudja értelmezni, és alighanem még a szaktárcát is meglepte, hiszen Balog Zoltán erőforrás-miniszternek három napja van kidolgozni a megfelelő kormányrendeletet.

Tóbiás József kifejtette: a felsőoktatás jövőjéről tárgyalásokra lenne szükség, a miniszterelnök viszont "fordítva ül a lovon", előbb hoz döntéseket, és csak utána egyeztet róluk.

Szerinte a bizonytalanságot jelzi, hogy a kormány egyik nap még önfenntartó felsőoktatásról, az intézmények költségvetésének csökkentéséről, másik nap viszont már a keretszámok megszüntetéséről beszél. Ezek a rögtönzések azt jelzik, hogy Orbán Viktor kezében nincs biztonságban a diákok jövője - mondta a szocialista frakcióvezető-helyettes, megjegyezve: a kormányfő jelenleg százezer végzős középiskolás jövőjével játszik.