Orbán a hibás

"Orbán Viktor a hibás: ő ragaszkodik a téves gazdaság- és adópolitikához, és ezzel csőd közeli helyzetbe sodorja az országot" - jelentette ki Mesterházy Attila szerdai, a költségvetés parlamenti vitájában elmondott vezérszónoki felszólalása után tartott sajtótájékoztatón.

Véleménye szerint a Fidesz-kormány eljátszotta a nagy nehézségek árán visszaszerzett nemzetközi bizalmat, eltékozolta azoknak az áldozatoknak az eredményét, amelyeket a lakosság hozott a válság legnehezebb éveiben.

A büdzséről szólva kifejtette: növeli a kockázatokat a 300 forint körüli euróárfolyam, ráadásul a javaslatban tervezett megtakarításokat nem alapozták meg intézkedési tervek. Kockázatosnak tartotta azt is, hogy a kormány 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol, miközben egyre több elemző szerint recesszió lesz.

Megismételte: a 2012-es büdzsé a leszakadás és az elszegényedés költségvetése, az embereknek pedig az elmúlt húsz év legbrutálisabb megszorításaira kell felkészülniük. Kilenc adónem emelkedik, az Európai Unióban itt lesz a legmagasabb az áfa felső kulcsa, ez felpörgeti az inflációt és ösztönzi a feketegazdaságot - jelentette ki.

A személyi jövedelemadóval kapcsolatban azt hangsúlyozta: az adójóváírás megszüntetése nagyjából 300 milliárd forinttal növeli az átlagnál kevesebbet keresők terheit.