Belföld | Orbán kormánypropaganda mutyi
2013. július 26. 12:30

Orbán csúsztatásai

Gúr Nándor úgy fogalmazott: hosszú időre szóló földhaszonbérleti szerződéseket kötöttek a "tűzhöz közel álló haverokkal", trafikokat osztottak egymás között, majd a pályázatokat követően a dohánytermékek árrését is felemelték.

Az emberek viszont az látják, hogy az elmúlt három évben "elraboltak tőlük háromezer milliárd forintot", ráadásul nem látszik, hogy ez hasznosult volna, mert az államadósság mértéke ma 82,4 százalékos és annak összege kétezer milliárd forinttal több mint a kormányváltáskor – mondta.

Gúr Nándor közölte, hogy a kormányzat különadókat vezetett be, amelyeket áthárítottak a szolgáltatók, és amikor rezsicsökkentésről beszélnek, akkor "megint csak hülyítik az embereket". Példaként említette, hogy a szemétszállítás díja egyes városokban 30-80 százalékkal nőtt, amit most tíz százalékkal csökkentenek.

Azt is hozzátette, hogy 2009-ben egy köbméter gázért a kisfogyasztók 86, a magasabb kategóriába tartozók pedig 113 forintot fizettek. Hangsúlyozta, hogy 2012-ben a kisfogyasztóknak egy köbméter 136 forintba került, ami számításai szerint tíz százalékos csökkentés esetén is negyven forinttal több, mint korábban volt.

Eközben Orbán Viktor "levelezget" a választókkal, ami mára nagyjából öt-hat milliárd forintot emésztett fel – tette hozzá. Ebből az összegből minden járásban öt-öt mentőautót lehetett volna venni – hívta fel a figyelmet.

Az országgyűlési képviselő arra is kitért, hogy a korábbi kormányzati ígéretekkel ellentétben tavaly 1,7 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye, az elmúlt években adónemek sokaságát vezették be, az adóterhelés mértéke pedig nőtt. Hozzátette: a beígért egymillió munkahely helyett mára több százezerrel kevesebben dolgoznak, mint a kormányváltást követő első negyedévben.

"Orbán Viktor - teljes meggyőződésem szerint - akkor is hazudott, amikor azt mondta, hogy nem hazudott" – jelentette ki a képviselő. A miniszterelnök hiteltelenné vált és ilyen szintű hiteltelenséggel nem lehet kormányozni – közölte a politikus, aki azt kérte a kormányfőtől és kabinetjétől, hogy a ciklusból hátralévő idő alatt "próbáljon meg igazat mondani".