Belföld, Külföld | elszigetelődés Barroso
2011. december 20. 16:50

Orbán egyedül maradt Európában

Az MSZP elnök-frakcióvezetője kedden sajtótájékoztatón azt mondta: már nemcsak az ellenzék kritizálja a kormányt, nemcsak közgazdászok tartják fenntarthatatlannak a kormányzati gazdaságpolitikát, hanem konzervatív uniós politikusok is világos elutasító üzeneteket fogalmaznak meg.

Ebbe a körbe sorolta, hogy Olli Rehn, az unió pénzügyi biztosa döntött a magyar kormánnyal folytatott egyeztetések megszakításáról, hogy Viviane Reding alapjogi biztos szerint aggályokat vetnek fel az igazságszolgáltatási reform egyes vonatkozásai, illetve hogy José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke - a testület szóvivőjének közlése szerint - levélben fogalmazta meg a Magyar Nemzeti Bank függetlenségével kapcsolatos aggodalmait Orbán Viktornak.

Barroso levelét Mesterházy Attila olyan példátlan figyelmeztetésnek nevezte, amilyet magyar kormányfő az elmúlt húsz évben nem kapott. Egyebek mellett ezért ismét arra biztatta a Fidesz-frakciót, hogy konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal váltsa le a miniszterelnököt. Ezzel összefüggésben arra utalt, hogy a kormánypárti képviselőcsoportban vannak, akik alkalmas utódnak tartanák Varga Mihályt, nekik az ellenzéki párt elnöke azt javasolta: szedjék össze a bátorságukat.

Addig is - folytatta Mesterházy Attila - arra szólítják fel Orbán Viktort, hogy cserélje le a Nemzetközi Valutaalappal tárgyaló kormánydelegációt. Ennek vezetésére az MSZP korábban ugyancsak a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, Varga Mihályt nevezte alkalmasnak.

Az Európai Bizottság elnökének említett leveléről szólva - amelyről hétfő este először az Origo számolt be  - a szocialista párt elnöke elmondta: Barroso szavai világosak, a kormánynak változtatnia kell azokon a törvényjavaslatokon, amelyek ellentétesek az unió szabályaival, így a jegybankról szóló előterjesztésen is.

Mesterházy Attila sajtótájékoztatóján bírálta fideszes politikusok megnyilatkozásait, köztük Lázár János frakcióvezetőét, aki múlt pénteken az uniós tárgyalódelegáció távozását úgy kommentálta: megérti, hogy "máshol várják a Jézuskát". Szintén kritizálta Deutsch Tamás európai parlamenti képviselőt, aki kedden a Twitter-oldalán azt írta José Manuel Barrosóról: "ilyen, amikor egy virtigli européerből előtör a fiatalkori szélsőbalos aktivista, aki Brüsszelből Moszkvát szeretne".

Az MSZP elnöke szerint ezek a szavak ugyanarról a szűklátókörűségről árulkodnak, ami Orbán Viktort jellemzi: a kormánypárti politikusok nincsenek tisztában azzal, hogy e nyilatkozatok nem segítik, hanem hátráltatják a nemzeti érdek érvényesítését.

Beszámolt arról is, hogy hétfőn Brüsszelben tárgyalt Martin Schulzcal, az Európai Parlament következő - szocialista - elnökével, és arra kérte, tegyen meg mindent, hogy Magyarország minél kedvezőbb feltételek mellett állapodhasson meg az unióval.

Az MSZP elnöke emellett arra kérte Orbán Viktort, hogy hívja össze a parlament európai uniós nagybizottságát, s ott a kormány adjon tájékoztatást az elmúlt hetek eseményeiről, így az uniós tárgyalódelegáció távozásáról és a brüsszeli bírálatokról is.

Mesterházy Attila szólt arról is: az MSZP szerint hamar meg fog bukni a keddre virradó éjszaka elfogadott jövő évi költségvetés. Ennek egyik feltétezett okaként az hozta fel, hogy a kormány fél százalékos gazdasági növekedéssel számol, a szocialisták szerint azonban ugyanekkora mértékű visszaesés lesz.