Orbán és a nagytőke összejátszása

Erről Tóth Bertalan, az MSZP elnökségi tagja és Török Zsolt szóvivő beszélt a Magyar Villamos Művek épülete előtt sajtótájékoztatón, hangsúlyozva: az MVM közgyűlése pénteken dönt arról, mennyit és miből fizet ki a német multinacionális vállalatnak "a rezsicsökkentésért cserébe".

Török Zsolt úgy fogalmazott: Orbán Viktor szavakban a multinacionális cégek ellen harcol, "a háttérben azonban mindig lepaktál velük".

Tóth Bertalan azt mondta, a kormány körülbelül 350 milliárd forintot készül kifizetni az E.ON-nak úgy, hogy máig sem indokolta meg a két társaság megvásárlását, és nem ismert ennek fedezete sem. Véleménye szerint így csak azt lehet feltételezni, hogy ez az E.ON "hallgatásának ára", a vállalat ezért cserébe nem emeli fel a szavát az energiacégek tönkretétele ellen.

Hozzátette: a kormány veszteséges cégeket, olyan tározókat vásárol meg, amelyekre nincs szüksége, ugyanis jogszabályok garantálják a biztonságos ellátást. Ráadásul - folytatta - sajtóhírek szerint két értékbecslés 12 és 90 milliárdos vagyonértékelésről szól, a kormány viszont ennek négyszeresét tervezi kifizetni. Véleménye szerint ez felveti a miniszterelnök jogi felelősségét is.

Az MSZP elnökségi tagja azt követelte, hogy a kormány hozza nyilvánosságra az ügy összes dokumentumát, köztük a kilenc hónappal ezelőtt megkötött szándéknyilatkozatot.

Török Zsolt arról is beszélt, hogy 350 milliárd forint elég lenne a ténylegesen tandíjmentes felsőoktatás megteremtésére, 350 ezer ember munkához juttatásának támogatásához vagy a társasházak négyötödének teljes energetikai korszerűsítésére.