Orbán és Matolcsy fél – van is rá okuk

A miniszterelnök a népszavazástól, a jegybankelnök az elköltött milliárdokkal való elszámolástól retteghet. Az egyik ügyben a nemzetbiztonsági bizottság összehívását, a másikban parlamenti vizsgálóbizottság felállítását javasoljuk.

Az emberek joggal szeretnének dönteni saját sorsukról, a miniszterelnök pedig joggal fél az emberek véleményétől – mondta Tóbiás József, aki úgy vélekedett, hogy országos, bizonyos szempontból pedig világméretű botránnyá vált, ami a Nemzeti Választási Irodában (NVI) történt.

A Kúria döntése szerint bebizonyosodott, hogy a hatalom emberei megakadályozták Nyakó Istvánt, hogy az üzletek vasárnapi nyitva tartásával kapcsolatban beadja népszavazási indítványát – jelezte pártunk elnök-frakcióvezetője, hozzátéve: elfogadhatatlan, hogy a hatalom bárkit erőszakkal akadályozzon meg állampolgári jogainak gyakorlásában.

A politikus közölte: az ügyben ki kell vizsgálni Kubatov Gábor Fidesz-alelnök és a hozzá kötődő kapcsolati háló szerepét, tisztázni kell Erdősi Lászlóné és a Fidesz viszonyát, ahogy azt is, hogy a magyar kormány az elmúlt tíz napban miért nem tett semmit az ügyben. Tóbiás József szerint a közvélemény joggal teszi fel a kérdést, hogy 2018-ban ilyen választásra kell-e készülni, vagy a hatóságok képesek lesznek érvényt szerezni a szabad választás jogának.

A pártelnök bejelentette, felkérte a nemzetbiztonsági bizottság elnökét a bizottság haladéktalan összehívására, az ülésre pedig hívja meg a nemzetbiztonsági szervek vezetőit, hogy Kubatov Gábor kapcsolati hálója és a Fidesz érintett-e az NVI-nél történt bűncselekményben.

Tóbiás József a sajtótájékoztató második részében Matolcsy György jegybankelnök rettegésről ejtett szót. Úgy vélte, Orbán Viktor jobbkeze a főnökéhez hasonlóan fél, mert évek óta sajátjaként kezeli a közpénzt, viszont ezekért a milliárdokért most az MSZP által indított perek miatt felelnie kellene. Jelezte, hogy az MSZP kezdeményezi egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását.

Váljon világossá, hogy az emberek által összegyűjtött pénz minden tekintetben közpénz – mondta, hozzátéve, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek törvényes lehetősége van arra, hogy a költségvetésbe helyeztesse a Magyar Nemzeti Bank közalapítványaiba került 250 milliárd forintot és ezt fele-fele arányban az oktatás és az egészségügy kapja.

Az MSZP közleménye

2019-07-26 16:03

Kapcsolódó párttagok