Belföld
2012. december 07. 15:15

’Orbán és Tarlós együtt dolgozik a szociális csődért’

Ma 4 millióan élnek a létminimum szintjén, másfél millióan a tényleges mélyszegénységben, illetve félmillió gyermek él a mindennapi szegénységben – fejtette ki a szocialista politikus.

A devizahitelesek közül is jobbára a tehetősek és nagyobb erőforrással rendelkező családoknak segített a kormány, nem a ténylegesen rászorulóknak.

Simon Gábor szerint érthetetlen, hogy a kormányzat miért nem vezette be a magáncsőd intézményét, ami fontos eszköze lehetne a devizahitelesek megsegítésének: adós és hitelező rendezett körülmények között egyezhetne meg, és biztosítaná az adós és családja számára, hogy a lecsúszás helyett az egzisztenciális újrakezdés esélye teremtődjön meg.

Lendvai Anna, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciójának tagja kifejtette: az államnak és az önkormányzatoknak együtt kell szőniük azt a szociális hálót, ami megvéd a végleges elszegényedéstől és a lecsúszástól, amelyik gondoskodik a maga elesettjeiről és a rászoruló időseiről.

Állítása szerint arcátlanság azt állítani, hogy a szociális ellátás a fővárosban az elmúlt két évben sikertörténet lett volna. Mint mondta, amennyiben Tarlós István és a Fidesz ezt komolyan gondolja, akkor vagy egy alternatív valóságban élnek, vagy csak félre akarják vezetni a budapestieket.