Orbán gazdaságpolitikája kudarc az ország számára

Józsa István szocialista országgyűlési képviselő vasárnap, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a Fidesz-KDNP kormány arra alapozott, hogy a gazdaságélénkítés korlátja az államadósság, ezért mindent a csökkentésének rendeltek alá, de még a magánnyugdíjpénztári vagyon felhasználásával is nagyjából a 2010 márciusi szinten van az adóssági ráta.

A képviselő szerint minden fontos gazdasági mutató tekintetében romlott az ország pozíciója, vagy stagnálnak az adatok, a jövő évi teljesítmény pedig várhatóan nem haladja meg a 2010-es értéket. A kormányzati nyilatkozatokkal ellentétben a foglalkoztatás is romlott, mert a versenyszférában kevesebben dolgoznak. Az Orbán-kormány nem csökkentette az adókat, a működő tőke pedig "menekül" Magyarországról - hangoztatta Józsa István, hozzátéve, hogy 15 éve nem volt ilyen alacsony a működő tőke az országban, mint 2013 első félévében.

Közlése szerint az előző évihez képest csökkent az ipari termelés és két év alatt 1 millió fővel 4,6 millióra nőtt a statisztikai létminimum alatt élők száma. Az MSZP ezért gyökeres gazdasági fordulatot tart szükségesnek, amelyet a párt - hatalomra kerülése esetén - kiegyensúlyozott növekedéssel, a befektetői bizalom visszaszerzésével kíván elérni.