Belföld, Gazdaság, Külföld | atommutyi Paks Orbán Viktor
2014. január 20. 16:59

Orbán letette a fegyvert

Józsa István, a szocialisták frakcióvezető-helyettese hétfőn Budapesten tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, az Orbán-kabinet "négy évig harcolt szavakkal" az államadósság ellen, végül azonban az "eltulajdonított" háromezer milliárd forintos magánnyugdíj-pénztári vagyonnál is nagyobb orosz hitelt vesz fel.

A politikus hangsúlyozta, pártja nem atom- vagy oroszellenes, hanem a kormányzati titkolózást utasítja el. Ez az "atommisztikum" ugyanis árt az ország biztonságának, és bizalmatlanságot szül – mondta.

Józsa István közölte, az ügy tisztázása érdekében kérdéssel fordultak Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez. Az MSZP elsősorban azt szeretné tudni, hogy a kormány szerint milyen államháztartási hatással jár majd az orosz hitel felvétele, valamint azt, mekkora kamat mellett és milyen futamidővel kell törleszteni.

A szocialisták választ várnak arra is, hogy a történtek miként érintik az alaptörvénybe foglalt államadósság-korlátot, számítani lehet-e ismét alkotmánymódosításra – mondta Józsa István, aki értetlenségét fejezte ki amiatt is, hogy a kabinet miért a választás előtt írta alá a megállapodást. "Attól félnek, hogy elveszítik a választást?" – tette fel a kérdést.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese pártja nevében kötelezettséget vállalt arra, hogy kormányra kerülésük esetén az oroszokkal kötött szerződés minden részletét nyilvánosságra hozzák, vagyis leleplezik az "átláthatatlan, zavaros és hazug atommutyit".