Gazdaság | jegybank EKB PSZÁF
2013. október 10. 16:14

Orbán megint hamis lapokkal játszik

Józsa István, a szocialisták frakcióvezető-helyettese beszélt erről csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Úgy fogalmazott, Orbán Viktor "megint hamis kártyákkal" játszott, amikor kormánya a visszajelzések alapján más szövegű papírt küldött az EKB-nak, mint amit az Országgyűlés elfogadott. Kérdésre válaszolva megjegyezte, tudja, milyen különbségek vannak a dokumentumok között. Azokról azonban csak annyit mondott, a "bizalmat súlyosan érintő kérdésekről" van szó, a részleteket azonban szerinte "nem hivatása" elmondani.

Józsa István reményét fejezte ki, hogy a kormány haladéktalanul kivizsgálja a kérdést. Szerinte erre azért is szükség van, mert a történteknek mindenféleképpen súlyos következményei vannak. Amennyiben a kormány tévedett, akkor azzal alkalmatlanságát bizonyította, ha pedig szándékosan küldtek más tartalmú dokumentumot, akkor az kétségbe vonja a kabinet szavahihetőségét - fejtette ki.

A frakcióvezető-helyettes szerint az Orbán-kormány növelte az emberek bankokkal szembeni kiszolgáltatottságát a jegybank és a pénzügyi felügyelet összevonásával, a pénzintézetek ügyfeleit ugyanis utóbbi szervezet erősítésével tudná hatékonyan támogatni. Az ellenzéki politikus úgy látja, mostantól megkérdőjelezhető a pénzügyi felügyelet függetlensége, hiszen "Orbán Viktor saját kádereivel rakta tele a nemzeti bankot".

Hozzátette: a szóban forgó törvény több pontja az EKB szerint is ellenkezik a jogbiztonság, és a kiszámíthatóság elvével és csökkenti az országgal szembeni nemzetközi bizalmat, ami a gazdasági növekedés alapja.

Józsa István közlése szerint a szocialisták jövő évi kormányra kerülésük esetén mindent megtennének ezen bizalom visszaszerzéséért, az ennek nyomán erősödő gazdaság eredményeiből pedig elsősorban a gyermekeket, a nőket, a munkavállalókat, a kis- és középvállalkozásokat, valamint a nyugdíjasokat támogatnák.