mszp.hu | Belföld | népszavazás
2016. február 24. 16:32

Orbán nem döntheti el, hogy miről népszavazzunk

Az nem megy, hogy a miniszterelnöknek van joga, a népnek meg nincs – figyelmeztetett Tóbiás József reagálva Orbán Viktor és kormánya népszavazási kezdeményezésére.

Pártunk elnök-frakcióvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy miközben mindenki a miniszterelnök népszavazási kezdeményezéséről beszél, azt még mindig nem tudjuk, hogy a tegnap a Nemzeti Választási Iroda épületében történt bűncselekménnyel kapcsolatban mit tett az ügyészség, a rendőrség és a kormány.

Ki a felelős azért, hogy egy magyar állampolgár nem tudott élni népszavazás-kezdeményezési jogával? Ki rendelte meg azokat a verőlegényeket, akik megakadályozták ebben? Hogyan viszonyul a Fidesz ehhez a kérdéshez? – sorolta azokat a kérdéseket a politikus, amelyekre a miniszterelnök nem ad egyenes választ.

A jogállamiság és a szabadság kérdése, hogy legyen-e népszavazás olyan kérdésekben is, amelyekről nem a kormány mondja meg, hogy jók-e vagy sem, hanem a magyar emberek is üzenik, hogy szeretnének róla dönteni – jelentette ki Tóbiás József.

Magáról a kérdésről a pártelnök úgy vélekedett, meg kell vizsgálni, hogy belefér-e az alaptörvény és az európai alapszerződés kereteibe. A politikus ugyanakkor kijelentette: nem lehet, hogy Magyarországon a miniszterelnök döntse el, hogy milyen kérdésben lehet népszavazás és milyenben nem. Nem az a nemzeti sorskérdés, amit a miniszterelnök annak nevez – mutatott rá, hozzátéve, hogy amennyiben Orbán Viktor sikeres népszavazást akar, tegye lehetővé, hogy az emberek aznap arról is döntsenek, hogy akarják-e állami tulajdonban látni a földeket, mert ez valóban nemzeti sorskérdés. A pártelnök-frakcióvezető megjegyezte, szeretné, ha a miniszterelnök elég bátor lenne, és hozzátenné a kérdésekhez a vasárnapi nyitva tartásról szóló kezdeményezést is.

Az MSZP közleménye

2019-07-26 16:03

Kapcsolódó párttagok