Belföld, Gazdaság
2012. december 12. 13:32

Orbán tizenkét 'bűne'

Az országgyűlési képviselő - a december 12-én 12 óra 12 perckor tartott - sajtótájékoztatóján azt mondta: ez az időpont a számmisztika szerint is jó alkalom arra, hogy számba vegyék az Orbán-kormány idei tizenkét legnagyobb hibáját, bűnét.

Ide sorolta, hogy a kormány szerinte minden korábbinál igazságtalanabb adórendszert vezetett be, emellett elmaradt a szükséges bérkompenzáció, csökkentek a reálbérek, és felpörgött az infláció, aminek jelentős részét a kormány gerjesztette az áfa-emeléssel.

Burány Sándor bűnként rótta fel a kormánynak azt is, hogy idén "se szeri se száma" nem volt a különadóknak, ennek árát pedig a lakossággal fizettették meg, miközben leállt a hitelezés és nem jöttek létre munkahelyteremtő beruházások. Emellett szerinte példátlan ütemben és nagyságrendben épültek le patinás cégek, a versenyszférában csökkent a foglalkoztatás és hetente láttak napvilágot az egyre brutálisabb megszorítások.

A politikus ugyancsak a hibák közé sorolta, hogy miközben Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter "piros pöttyökről vizonált", külföldön "gyűltek a fekete pontok", mert a kiszámíthatatlan lépéséket ostoba megnyilatkozások kísérték. Hetente írták át a költségvetést, recesszióba vitték a kormányváltás idején még növekvő gazdaságot, és bár végig hazudtak róla, de bevezették a tandíjat - folytatta a felsorolást. Burány Sándor szerint a kabinet bűne az is, hogy 2012 a példátlan méretű kivándorlás éve volt, illetve, hogy "számolatlanul osztogatták" a milliárdokat a "haveroknak".

A képviselő szerint ez nem unortodox, hanem "egy álszent, intézményesített korrupcióval és hűbéri rendszerrel súlyosbított, szélsőségesen konzervatív, elitista politika", amely az adórendszerrel, a családtámogatási rendszerrel és a tandíjjal kizárólag a felső tízezret szolgálja, a közbeszerzésekkel pedig a hűbéreseket jutalmazza, mindenki mást viszont az út szélén hagy.

Kijelentette: ez a politika vállalhatatlan, az MSZP azért dolgozik a kormányváltásért, hogy felkarolhassa mindazokat, akiket az Orbán-kormány az út szélén hagyott.