Belföld | születésszám családpolitika
2014. február 20. 16:43

Orbán Viktor családpolitikája megbukott

Orbán Viktor családpolitikája megbukott, mert bár Orbán négy éve hatalmon van, a mai napon kiadott KSH-adatok szerint tavaly mégis csupán 88 700 gyerek született, 1,7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Erről Bangóné Borbély Ildikó beszélt csütörtöki, Bősz Anettel, az MLP országgyűlési képviselőjelöltjével közösen tartott budapesti sajtótájékoztatóján.

Kifejtette: a KSH-adatok egyértelmű bizonyítékai annak, hogy a Fidesz családellenes politikát folytat. Összehasonlításképp megjegyezte: 2006 és 2009 között átlagosan csaknem 10 ezer gyerekkel több született, mint tavaly.

Hangsúlyozta: a kormányoldalról hiába hivatkoznak a gyermekek után járó adókedvezményre, ha azt a szerényebb keresetűek nem tudják igénybe venni. „Az eredményt látjuk: Orbán rendszerében kevesebb gyerek születik” – tette hozzá.

Bangóné Borbély Ildikó aláhúzta: ezt a Fidesz nem foghatja rá senkire, ez a lesújtó adat a Fidesz-KDNP és Orbán Viktor bűne.
A politikus kifejtette, a gyermekvállaláshoz elsősorban kiszámíthatóságra és biztonságra lenne szükség, két olyan körülményre, amely teljesen hiányzik a Fidesz-KDNP kormányzásából.

Az MSZP elnökségi tagja úgy fogalmazott: amikor arról beszélünk, hogy 10 ezerrel kevesebb gyerek születik, mint 4-5 évvel ezelőtt, akkor ne felejtsük el azt sem: Orbán Viktor és a Fidesz pont azokat a fiatalokat üldözte külföldre, akik hozzájárulhatnának a magyar népesség növekedéséhez!

Bangóné Borbély Ildikó aláhúzta: a tavasszal felálló Mesterházy-kormány egy olyan országot épít, ahol minden családban lesz legalább egy kereső, igazságosabb adórendszert vezet be, amellyel a szerényebb keresetűek jobban járnak, megemeli a családi pótlékot, amelyet a Fidesz az elmúlt négy évben egyszer sem emelt meg, és visszaállítja a szülésről visszatérő nők munkajogi védelmét, stadionok helyett pedig bölcsődéket és óvodákat épít majd.

Bősz Anett, az MLP képviselőjelöltje elmondta, nyilvánvaló, hogy Magyarország csak úgy lesz képes nyugat-európai társadalmak szintjére fejlődni, ha rádöbben arra a szociálpolitikai vezetés, hogy egy kiegyensúlyozott család egyik alapköve a kiegyensúlyozott nő, és ahhoz, hogy egy nő kiegyensúlyozott legyen, elengedhetetlen az esélyegyenlőség.

Hangsúlyozta: az elmúlt négy évben közel félmillió ember távozott nyugat-európai országok munkaerőpiacaira; olyan versenyképes munkaerőt vesztett az ország, akik nyelveket beszélnek, akiknek diplomájuk van, akik eladható szakmával rendelkeznek. Bennük rejlene Magyarország jövőjének a kulcsa, ők lennének azok, akik felelősségteljes családalapítókká vallhatnának és váltak is, csak nem Magyarországon - tette hozzá.