Belföld, Külföld | gázszerződés Paks 2 Putyin
2015. február 17. 22:10

Orbán Viktor elárulta a magyar nemzeti érdeket

Az MSZP szerint Orbán Viktor miniszterelnök elárulta a magyar nemzeti érdeket a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való budapesti tárgyalásán.

Tóth Bertalan, a szocialista párt frakcióvezető-helyettese kedd esti sajtótájékoztatóján úgy értékelt: az orosz elnök "biodíszletnek" használta Magyarországot, hogy megmutassa, van olyan uniós és NATO-tagország, ahol barátsággal fogadják.
    
Hozzáfűzte, hogy Vlagyimir Putyin arra is felhasználta a találkozót, hogy a hosszú távú gázszállítási szerződésből le nem hívott gázt drágábban adhassa, olyan áron, amit a világpiaci helyzet nem indokol. Mint mondta, a magyar érdek az lett volna, hogy olcsóbban lehessen a gázmennyiséget lehívni, az árcsökkenés pedig a magyar embereket illetné meg.
    
A politikus szerint a munkalátogatást követő sajtótájékoztatón kiderült, hogy Oroszország "szemet vetett" a magyar gáztározókra, de a részletekről nem esett szó.
    
Tóth Bertalan azt követelte, hogy hozzák nyilvánosságra a kétórás megbeszélés minden részletét, mert kizártnak tartja, hogy csak a tárcák közötti egyezményekről lett volna szó.