Gazdaság | hitelesség nemzetközi megítélés
2012. június 01. 15:28

Orbán Viktor elvesztette a hitelességét

A szocialista politikus szerint Orbán Viktor kormányzásának első két évében egyetlen versenyt nyert meg: az adóemelés versenyét. Példaként említette az emberek által "matelcsinek" elnevezett a telefonadót, amelyet a szolgáltatók a fogyasztókra hárítanak, illetve a tranzakciós adót, ami az MSZP szerint egyszerű "útszéli rablás", hiszen az emberek az adózott jövedelmükhöz csak akkor juthatnak hozzá, ha újabb adót rónak le.     Az ellenzéki párt szerint felháborító, hogy mindezt az a miniszterelnök vezette be, aki az adócsökkentés és az életszínvonal emelésének ígéretével nyert választást 2010-ben.     

Józsa István úgy értékelt: Orbán Viktor hitelét vesztette a választói előtt, ezt bizonyítják a közvélemény-kutatások és a beruházások csökkenése is.     

Uutalt a miniszterelnöknek - a kormánya elmúlt két évét értékelő csütörtöki budapesti konferencián elmondott - szavaira is, amelyek szerint újra kell iparosítani az országot. Az MSZP szerint ez "nem így működik", ehhez kedvező feltételek kellenének, ezzel szemben a kormány inkább elriasztja a befektetőket a folyamatosan változó körülményekkel és az egymásnak ellentmondó nyilatkozatokkal.     

Hangsúlyozta: nincs egyetlen olyan nagyprojekt sem, amelyet az Orbán-kormány készített volna elő. A Mercedes, az Audi, a Knorr-Bremse és a General Motors bejelentett fejlesztésit is mind a szocialista kormányok készítették elő - sorolta Józsa István.     

Hozzátette: jelenleg nincsenek ehhez hasonló megállapodások, a kormány csak beszél az újraiparosításról, de tényleges munkát ezért nem végez. A szocialista politikus szerint jó példa erre, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumon (NGM) belül megszűnt a külgazdasági államtitkárság, amely a nagyberuházók hazai letelepedéséről tárgyalt volna.