Orbán Viktor nyíltan szembefordult Magyarország érdekeivel

Az MSZP alelnöke szerint Orbán Viktor miniszterelnök elveszítette józan ítélőképességét, nyíltan szembefordult az európai közösséggel és benne Magyarország érdekeivel.

Ujhelyi István, a szocialista párt európai parlamenti (EP-) képviselője pénteken Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, Orbán Viktor néhány éve még lelkes, liberális és uniópárti volt. A héten tartott brüsszeli rendezvényeken azonban egyértelművé tette - folytatta -, hogy élére kíván állni azoknak az EU-ellenes, populista és illiberális erőknek, amelyek nem egy esetben a putyini hatalom anyagi támogatásával az európai közösség szétverésén dolgoznak.

Az ellenzéki politikus szerint ez nem csupán a jövőt kiárusító bűn, hanem "gerinctelen és szégyenteljes is". "Egy köztörvényes autokrata Orbán Viktor, aki orosz rulettet játszik Magyarország kárára" - fogalmazott, azt firtatva, hogy kinek az érdekében politizál Orbán Viktor.

"Ezen a héten az uniót gyengíti, a jövő héten Putyin ölébe ül" - összegezte véleményét.

Ujhelyi István emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor szerint vége a politikailag korrekt beszéd idejének. Hozzátette: ő maga nem híve annak, hogy a politikusok "ketrecharcosként" viselkedjenek egymással, de enged a miniszterelnöknek.

A kormányfő azon kijelentésével kapcsolatban, hogy Donald Trump amerikai elnök megválasztásával engedélyt kaptunk arra, hogy magunkat tegyük az első helyre, a szocialista EP-képviselő közölte, a magyar érdek mindig az első, eddig sem volt ez másként.

A magyar érdek azonban nincs összeurópai érdek nélkül. A magyar érdek pedig egy erős, Orbán- és populistamentes EU - fogalmazott.

Ujhelyi István azon véleményének is hangot adott, hogy ha érdekeik úgy kívánják, keletről Putyin, nyugatról Trump fog átgázolni az országon. Szerinte olyan mondatok, amelyek a napokban elhagyták Trump, majd Orbán Viktor száját, korábban Sztálin és Hitler mondott.

Az MSZP alelnöke kitért arra, vitairatot készítettek arról, milyen Európát akarnak. A dokumentumot szombaton a párt választmánya is megvitatja - közölte.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21