'Orbán Viktor visszahívta az oroszokat'

Orbán Viktor visszahívta az oroszokat - reagált hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján a költségvetési bizottság szocialista elnöke arra, hogy a kormánytöbbség várhatóan megszavazza a paksi atomerőmű bővítéséhez szükséges hitelmegállapodást.

Burány Sándor azt mondta, ez a döntés beláthatatlan következményekkel jár majd, ugyanis a szerződés minden egyes magyar állampolgárnak háromszázezer forintnyi devizában felvett terhet jelent, aminek összege a kamatok miatt akár a duplájára is nőhet.

A politikus "kifejezetten botrányosnak" nevezte, hogy egy bírósági ítéletből derült ki:  a beruházáshoz kapcsolódóan a kormány "semmiféle elemzést és hatástanulmányt nem végzett és végeztetett". Hozzátette, habár az MSZP kérte a szavazás elhalasztását, de ehhez a kormánytöbbség nem járult hozzá. Véleménye szerint így a képviselők nem ismerhették meg a Költségvetési Tanács álláspontját, amelyet bizottsági elnökként kért ki.

"Orbán Viktor és a Fidesz egy vak ló bátorságával vezeti falnak az országot" - jelentette ki, hozzátéve: az összes igen gombot nyomó képviselőt súlyos felelősség terheli majd a döntésért.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a szocialista politikusok részt vesznek majd a szavazáson, és nemmel voksolnak.