Belföld
2012. december 30. 13:11

Orbán Viktornak már nem lesz ideje betartani az egymillió új munkahelyről szóló ígéretét

A szocialista politikus szerint a "kormányzati propaganda jól kommunikálja" a foglalkoztatási adatokat, például úgy, hogy beleszámolják a közfoglalkoztatottakat is. A statisztikai adatok azonban azt igazolják, hogy 2010-ről 2011-re, és 2011-ről 2012-re az adóforintokat termelő munkahelyek tekintetében csökkent a foglalkoztatás. Ugyanebben az időszakban csökkent a 8 órában foglalkoztatottak száma, míg a 4, illetve 6 órában dolgozók aránya nőtt, ami azt jelenti, hogy az emberek kevesebbet tudnak dolgozni, így kevesebbet keresnek.
    
A parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke azt mondta, vannak olyan térségek, megyék, de még régiók is, ahol az emberek munkába állási hajlandósága nem mérséklődött, mégis 10 ezres nagyságrenddel csökkent a foglalkoztatottak és nőtt a munkanélküliek száma.
    
Gúr Nándor kitért arra is, hogy egy év alatt mintegy 50 ezerrel csökkent a magyar lakosság száma, s ennek oka nem a születési és halálozási statisztikák közti különbségben keresendő. A valóság az, hogy egyre többen hagyják el az országot a növekvő feszültségek és a kilátástalanság miatt - tette hozzá.
    
Mint mondta, az idén "Európában elfogadhatatlan" mértékű, 5-6 százalékos pénzromlással kellett szembenéznie az országnak. Ezen felül az ipari termelés is csökkent, s a gazdaság nemhogy nem erősödik, hanem recesszióba fordul, s mintegy 1,5 százalékos veszteséget kellett elkönyvelni.
    
Jelenleg több mint 4 millióan élnek a létminimum alatt - hangsúlyozta Gúr Nándor, aki szerint a kormány hiába "zeng dicshimnuszt" a mostani minimálbéremeléssel, mert várhatóan a jövő évi infláció is olyan mértékű lesz, hogy az emelés értékét veszti. Gúr Nándor szerint a kormány gazdaságpolitikáját személyes érdekeltség hajtja, s az "orbáni szolidaritás" eredménye az is, hogy idén karácsonykor már kígyózó sorokban álltak egy tál ételre várakozva az emberek.