Orbán vonja vissza az antidemokratikus intézkedéseket!

Az MSZP-s politikus csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: a monitoring bizottság vizsgálata szerint az alaptörvény elfogadásának a módja és több tartalmi eleme az új magyar alkotmányos szerkezet demokratikus legitimációját ássa alá.

A bizottság szerint a kormánytöbbség célja a sarkalatos törvények és rendelkezések túlságosan kiterjedt használatával az, hogy a magyar választóktól kapott mandátumán messze túlmenően is ellenőrizze az ország politikáját, továbbá aggodalomra ad okot a példátlan hatalomkoncentráció, valamint, hogy az Orbán-kormány kétharmados parlamenti többségével visszaélve a szűk pártérdekek mentén változtatgatja az alkotmányt.

A vizsgálat szerint minden egyes aggály önmagában véve is komoly, a demokráciát, a jogállamiságot és az emberi jogok tiszteletben tartását illetően, külön-külön is okot szolgáltatnának a monitoring bizottság vizsgálatára, jelen esetben azonban megdöbbentő a kulcsfontosságú intézmények politikai ellenőrzésére irányuló intézkedések összessége, amellyel párhuzamosan szándékosan gyengítik a fékek és ellensúlyok rendszerét, beleértve az Alkotmánybíróság megkerülését és kikerülését.

Harangozó Gábor szerint ez a lépés történelmi, hiszen sosem történt még meg, hogy egy uniós országgal szemben ilyen példátlanul kínos eljárás induljon.

Hozzátette: a jogállamiság az alapfeltétele annak, hogy a magyar állampolgárok részesülhessenek azokból a javakból, melyek uniós tagságunk okán járnak nekik. Közben az Európai Bizottság újabb kötelezettszegési eljárásokat helyezett kilátásba, melyek akár pénzügyi szankciókkal is végződhetnek.

A szocialista politikus aláhúzta: minden uniós kormányfő normális demokráciában belebukna egy ilyen eljárásba.

Mint mondta, az MSZP nem engedi, hogy Orbán Viktor hatalmi túlkapásai miatt Magyarországot és az ország polgárait szankciók érjék. Nem engedhetjük, hogy Orbán Viktor miatt Magyarország polgárai akár egyetlen eurócent támogatástól is elessenek - fogalmazott a politikus.

Harangozó Gábor szerint Orbán Viktornak színt kell vallania, hogy saját hatalommániája érdekében elmegy-e odáig, hogy akár különadókat vessen ki a magyar lakosságra! Ugyanis árulkodó, hogy ennek feltételeit a negyedik alkotmánymódosítással a Fidesz már meg is teremtette: az alapján, ha Magyarországot bármilyen szankciók érik, akkor a kormány kötelezően - különadók formájában - áthárítja azt a lakosságra.

Az MSZP felszólítja Orbán Viktort, hogy minden magyar állampolgár érdekében vonja vissza az antidemokratikus intézkedéseket, és állítsa vissza az európai jogállamiság kereteit! - zárta sajtótájékoztatóját Harangozó Gábor.