Orbáni recept: fizetős egészségügy

Tukacs István országgyűlési képviselő keddi sajtótájékoztatóján példátlannak, drasztikusnak és érthetetlennek nevezte a több ezer családot sújtó intézkedést. Hozzátette: az emelt összegű családi pótlék mellett a közgyógyellátást is megvonták az asztmás gyerekektől.
    
Véleménye szerint ez a költségvetési szempontból elhanyagolható mértékű kiadáscsökkentés a kormány szociális érzéketlenségének bizonyítéka.
    
A szocialista politikus bírálta azt is, hogy a kormány fizetőssé tett egyes egészségügyi szolgáltatásokat, így például a foglalkoztatáshoz szükséges tüdőszűrést. Azt ígérte, ha az MSZP kormányra jut, megszünteti a fizetős szolgáltatásokat és rövidebbé teszi a várólistákat.
    
Tukacs István arról is beszélt, bár minden olyan lépést támogatnak, amely segít az egészségügyi dolgozóknak, úgy látják, a kormány által hétfőn bejelentett béremelés a tavalyihoz hasonlóan igazságtalan. Azt szorgalmazta, hogy az alapbéren kívül a túlmunkáért járó díjazást is emeljék, hogy a béremelés mindenkinek járjon, aki részt vesz a gyógyításban, illetve hogy a szakdolgozók nagyobb arányú emelést kapjanak.