Orbánnak és Matolcsynak is távoznia kellene

Itt szó sincs Magyarország elleni nemzetközi összeesküvésről, úgy kell értékelni az EB állásfoglalását, mint egy nagyon komoly figyelmeztetést, amely arról szól, hogy a magyar gazdaságpolitika iránya nem jó, eszközei nem megfelelőek - mondta Katona Tamás.

A politikus szerint a magyar kormánynak fel kell hagynia a szabadságharccal, a felelősöknek pedig távozniuk kell. Az MTI kérdésére hozzátette, a miniszterelnök azért tenné helyesen, ha félreállna, mert ez az ő gazdaságpolitikája, de Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek is le kellene mondania.  

Szerdán az  Európai Bizottság azt javasolta, hogy jövő januári hatállyal függesszék fel 495 millió euró - mai árfolyamon 142 milliárd forint - Magyarországnak szánt kohéziós, vagyis felzárkóztatási támogatási összeg folyósítását, mert az ország nem teljesítette deficitcsökkentési kötelezettségeit.  

Katona Tamás úgy vélte, tudatos félremagyarázás, vagy dilettantizmus azt állítani, hogy az EB azért hozott ilyen döntést, mert 2013-ban néhány tizedszázalék-ponttal 3 százalék felett lesz a hiány. Szerinte ugyanis az unió mindig a gazdasági folyamatok fenntarthatóságát vizsgálja, ezért ez a döntés azt jelzi, hogy veszélyesek az itt zajló folyamatok. Ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a strukturális hiány a 2009-es 2,3 százalékról 2011-re 6 százalékra nőtt.

A költségvetés nem úgy működik, ahogy Matolcsy György gondolja, hogy egyszeri bevételekkel lehet tartós kiadásokat fedezni - mondta a szocialista politikus.