Belföld | Safarov hazugság nemzetközi megítélés
2012. szeptember 11. 17:02

Orbánnak le kell mondania

Mesterházy Attila keddi sajtótájékoztatóján lemondásra szólította fel a szerinte a tisztségére alkalmatlanná vált miniszterelnököt.

Azt mondta: Orbán Viktor nyilatkozatából egyértelműen kiderült, tudta, hogy Azerbajdzsán szabadon fogja engedni Ramil Safarovot, erre Martonyi János külügy- és Navracsics Tibor igazságügy-miniszter is figyelmeztette, mégis személyesen döntött arról, hogy a baltás gyilkost átadják hazájának. Ezért a miniszterelnök az egyszemélyi felelőse ennek a botránynak - jelentette ki Mesterházy Attila, aki szerint a kormányfő "ész nélkül" hozta meg a döntését.

A szocialista párt elnöke hozzátette: ha Orbán Viktor nem mond le, akkor - mivel láthatóan kormányának tagjai sem tudják már befolyásolni - a parlamenti többséggel rendelkező Fidesz-frakciónak kell "megfékeznie", megakadályozni, hogy az országnak további károkat okozó döntéseket hozzon. Ezt úgy indokolta, hogy a kormányfő cselekedetei "nem kiszámíthatóak és sajnos most már nem is beszámíthatóak".

Mesterházy Attila hangsúlyozta: az is világossá vált, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hazudott, amikor ugyancsak kedden - az origo.hu írására reagálva - újságíróknak azt állította, hogy Ramil Safarov kiadatásáról "semmilyen utasítást nem adott" a kormányfő.

Orbán Viktor kedden újságíróknak azt mondta: az azeri baltás gyilkos kiadatásáról kormányzati szinten határoztak. Minden érintett tárca elmondta a véleményét, majd megszületett a döntés, amelyet "természetesen - mint mindig - a miniszterelnök mond ki", most is így történt - részletezte.

Közölte azt is, a Külügyminisztérium pontosan jelezte előre, hogy milyen típusú következményei lesznek egyik vagy másik döntésnek. "Semmi nem történt a döntésünk után, amivel ne számoltunk volna előtte" - mondta a kormányfő.

A parlament nemzetbiztonsági bizottsága kedden a fideszes Kocsis Máté javaslatára levette napirendjéről az azeri férfi kiadatási eljárásáról szóló tájékoztatót.

Mesterházy Attila ezzel kapcsolatban közölte: fenntartják véleményüket, hogy nemzetbiztonsági kockázatelemzésre van szükség a történtek miatt.