Orvoselvándorlás: életveszélyes a kormányzati közöny

Azonnali és jelentős fizetésemelést követel Ujhelyi István az egészségügyi dolgozóknak, mert ha ezt nem kapják meg, nem lesz, aki gyógyítson.

Pártunk EP-képviselője sajtótájékoztatóján elmondta, hogy csak Angliában több mint 1700 magyar orvos dolgozik. Már meg is alakították érdekvédelmi szervezetüket, a Brit Magyar Orvosok Szövetségét. Egyébként a brit egészségügyi hatóság két hét alatt engedélyezi a magyar orvosok ottani működését, míg ha ezek a szakemberek szeretnének hazatelepülni, akkor az adminisztratív nehézségek miatt erre hónapokat kell várniuk.

Az MSZP alelnöke elmondta, az orvosok nemhogy hazatelepülni nem szeretnének, hanem egyre inkább elvágyódnak. Egy, a Pécsi Tudományegyetemen végzett kutatás szerint az orvostanhallgatók 30-40 százaléka külföldön vállalna munkát a diplomája megszerzése után. Ujhelyi István információi szerint naponta három orvos és két ápoló hagyja el az országot a jobb megélhetés, a magasabb fizetés és a nyugodtabb életkörülmények miatt. Ez a helyzet addig megfordíthatatlan, amíg például egy diplomás szakápoló fizetése hazánkban alig haladja meg a 300 eurót, külföldön viszont ennek a hat-hétszeresét is megkaphatja.

A politikus kifogásolta, hogy a kormány semmit nem tesz az egészségügyi dolgozók hazacsábításáért, nem tesznek nekik ajánlatokat, csak propagandáról és elköltött milliárdokról lehet hallani, tényleges intézkedésekről nem. Ujhelyi István ezért azt követelte, hogy a kormány mutassa be végre – a szerinte nem létező – stratégiáját a nővér- és orvoselvándorlás megállítására.

A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Bizottság foglalkozik az egészségügyi szakemberek elvándorlásának problémájával, és segít is: a tagállamok élhetnek az Európai Szociális Alap nyújtotta lehetőségekkel. Ez biztosítana ugyanis forrást egy olyan kormányprogramhoz, amelyben megemelhetnék az orvosok és az ápolók fizetését, és itthon tarthatnák a rezidenseket.

Ujhelyi István ezért felszólította a kormányt, hogy tegye világossá, milyen konkrét akciótervvel rendelkezik az egészségügyi szakemberek elvándorlásának megakadályozására, és hogyan akarja az Európai Bizottság ajánlásának megfelelően kihasználni az Európai Szociális Alap forrásait, amely a következő hét évre Magyarországnak 4,7 milliárd eurót (mintegy 1457 milliárd forint) jelent.