Összeér a 'trafik- és a tanyamutyi'

Gőgös Zoltán, a szocialisták agrárpolitikusa hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: azután kezdett kutakodni, hogy az idei tanyaprogramban a legtöbb támogatást a budapesti belvárosi önkormányzat kapta a tanyasi termékek piacra jutásának elősegítésére.

Az MSZP-s képviselő közölte: szintén idén 58 millió forintot nyert egy olyan Bács-Kiskun megyei piacszövetkezet, amelyet két nappal a pályázati határidő lejárta előtt jegyeztek be. A szövetkezet alapítója eredetileg lézerfizikus, és projektigazgatója egy kistérség-fejlesztési egyesületnek, amely szintén nyert 11 millió forintot a tanyaprogramon.

Gőgös Zoltán elmondta, hogy 2011-ben jelentős összegű tanyafejlesztési támogatást kapott Fülöpháza egy baromfivágópont, egy tésztaüzem és egy önkormányzati bolt létrehozására. A település polgármestere Balogh József országgyűlési képviselő, akit azzal gyanúsít az ügyészség, hogy súlyosan bántalmazta élettársát.


A politikus elmondása szerint az átadott épületek egyike teljesen üresen áll, az udvaron azonban egy trafik található, ami a polgármester nevelt fiáé. Hozzátette: a megyében másutt is előfordult, hogy dohánybolt nyílt egy eredetileg piacnak szánt épületben, így összeér a "trafik- és a tanyamutyi".


Mindezekre hivatkozva vizsgálatot követelt a Vidékfejlesztési Minisztériumtól, jelezve, hogy a tanyafejlesztési program eredeti céljaival az MSZP egyetért.

Gőgös Zoltán beszélt arról is, hogy a parlament már hétfőn éjszaka - tízórás időkeretben - megtárgyalja az új földtörvénnyel összefüggő, pénteken beterjesztett jogszabály-módosításokat. Szerinte a javaslat még hátrányosabb helyzetbe juttatja az állattartókat.