Belföld | aláírások EP2014 Horn Gyula
2014. április 11. 15:28

Összegyűltek az aláírások

Az MSZP összegyűjtötte az európai parlamenti választáson való induláshoz szükséges 20 ezer aláírást - közölte Gúr Roland, a szocialista párt EP-listájának harmadik helyezettje.

A politikus pénteki sajtótájékoztatóján mindazonáltal elmondta: a törvényes határidőig folytatják az aláírásgyűjtést.

Gúr Roland hangsúlyozta, jó esély van arra, hogy a következő ciklusban a szocialista és demokrata frakció lesz a legnagyobb az EP-ben, ennek a tagja az MSZP is, ezért fontos, hogy minél nagyobb súllyal legyenek jelen az Európai Parlamentben.

Megismételte: megalkuvás nélküli baloldali politikát folytatnának, céljuk az európai minimálbér és minimálnyugdíj bevezetése, valamint az, hogy Európa-szerte egyszámjegyű legyen az alapvető élelmiszerek áfája.

Szanyi Tibor, az MSZP EP-listavezetője megdöbbentőnek nevezte, hogy Surján László, az EP kereszténydemokrata alelnöke levélben fordult a testület tagjaihoz, amellett érvelve, hogy - szemben a magyar és német szocialista delegáció kezdeményezésével - ne nevezzenek el termet Horn Gyula egykori miniszterelnökről az Európai Parlament épületében.

A szocialista politikus idézte Orbán Viktor levelét, amelyben 80. születésnapján köszöntötte az MSZP néhai elnökét, és hozzátette: az MSZP továbbra is kitart a kezdeményezés mellett, és a legnagyobb tisztelettel emlékezik Horn Gyulára.

A sajtótájékoztatót az MSZP-székház aulájában, a volt kormányfő mellszobránál tartották.