Összeomlás előtt áll az egészségügy

Erről Havas Szófia, a szocialista párt fővárosi képviselője, szakpolitikusa beszélt szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

Felidézte, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatai szerint - amelyeket a Heti Válasz közölt - rekordhosszúságúak a várólisták, több évet kell várni egyes műtétekre, hónapokat ultrahang- vagy laboratóriumi vizsgálatokra. Az MSZP-s politikus ezt döntően az osztálybezárásoknak és az orvosok, egészségügyi dolgozók elvándorlásának tulajdonította.

Beszélt arról, hogy a kórházak adósságállománya minden korábbinál nagyobbra, 120 milliárd forintra nőtt, nemcsak gyógyszergyáraknak, -nagykereskedőknek tartoznak, hanem helyenként már a takarítócégeket sem tudják fizetni. Ezt súlyos veszélynek nevezte, mondván, az utóbbi években a kétszeresére nőtt a kórházi fertőzésben elhunytak száma.

Havas Szófia azt mondta, a kormány három év alatt több mint 300 milliárd forintot vont ki az egészségügyből.

Mindezek miatt szerinte az ágazat az összeomlás szélére jutott, a betegellátás színvonala mélyponton van. "Ez az államosítás eredménye: sikerült megszabadulni az önkormányzati ingatlanoktól és attól az éves szinten csaknem 100 milliárd forinttól, amit az önkormányzatok egészségügyi intézményeik működtetésébe beletettek" - jelentette ki.

A kiemelt ápolási díj bevezetésére vonatkozó kérdésre azt mondta, ez nem oldja meg az ellátási problémákat, már csak azért sem, mert nem látszik a költségvetési fedezete.