Belföld, Gazdaság | személyszállítás
2012. március 14. 16:13

Ötpontos módosító csomag a személyszállítási törvényjavaslathoz

A szocialista politikus szerint az Országgyűlés elé beterjesztett törvényjavaslatnak nincs koncepciója, nem ad választ arra, hogy milyen eszközökkel, milyen áron és milyen társadalmi mobilitást biztosítva szervezzék a közösségi közlekedést.
    
Az MSZP ötpontos módosító csomagját ismertetve elmondta, javasolják, hogy vállalkozások csak pályázat útján láthassanak el közszolgáltatást, ugyanis a törvényjavaslat jelenlegi formájában módot ad arra, hogy nyereséges vonalakat nyilvános pályázat nélkül játszanak át magánvállalatoknak. A szocialisták azt is kezdeményezik, hogy a legkisebb költség és az ésszerű munkamegosztás alapján szervezzék a menetrendeket, ezen belül pedig a kötöttpályás közlekedést helyezzék előtérbe - közölte Szekeres Imre. A módosítások harmadik pontjaként az MSZP azt javasolja, hogy az alapellátást minden település számára biztosítsák, de a törvényjavaslatban foglalt napi három járatpárral szemben, annyi járat legyen kötelező, amennyire utasszámlálás és egyéb megalapozott adatok alapján szükség van.
    
Szekeres Imre a módosító csomag negyedik pontjaként azt említette, hogy a munkavállalók kapják meg az utazási költségtérítést, de ezt ne a cafetéria terhére, hanem külön keretben biztosítsák.
     
Az ötödik pontban az MSZP azt rögzíti, hogy feleslegesnek tart mindenfajta felügyeleti vagy egyéb díj bevezetését, amely csak a bürokráciát növeli.
    
Szekeres Imre közölte azt is, hogy az MSZP nem támogatja az LMP azon módosító javaslatát, amely megszüntetné a 65 év felettiek ingyenes utazását és számukra 90 százalékos kedvezményt vezetne be. "Maradjon a Gyula-bérlet" - fogalmazott a politikus, hangsúlyozva, hogy a szocialisták a jelenlegi időskori és nyugdíjas utazási kedvezmények megtartása mellett állnak ki.