Belföld | elvonás múzeum megszorítás
2011. november 22. 15:40

Padlón a kultúra

Hiller István keddi sajtótájékoztatóján ezért arra szólította fel a Szőcs Géza vezette államtitkárságot, érje el, hogy a kultúrát jövőre ne sújtsa nagyobb elvonás annál, mint amekkora egyéb területeken lesz, a jelenlegi állapot, a kultúra költségvetési pozícióinak romlása ugyanis tarthatatlan.

A legnagyobb csapás a közművelődést éri; a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Országos Levéltár, az Országos Széchényi Könyvtár és más nemzeti intézmények olyan megszorítást kénytelenek elviselni, amelyek miatt már idén a működőképesség határára jutnak, jövőre pedig a költségvetési megvonások miatt átlépik azt, és alaptevékenységüket sem tudják majd ellátni - mondta a korábbi oktatási és kulturális miniszter.

Kitért arra, hogy a nemzetierőforrás-minisztérium nemrég újabb 20 százalékos zárolást írt elő kulturális intézményeknek, így többnek a támogatása a kormányváltás óta már 35-40 százalékkal csökkent.

Hiller István szerint az ilyen mértékű megszorítások alól csak azok a kulturális területek tudtak megmenekülni, amelyek nem a kulturális államtitkárság alá tartoznak: a kormánybiztos felügyelte filmgyártás, illetve a külföldi magyar kulturális intézeteket irányító Balassi Bálint Intézet, amely a közigazgatási és igazságügyi minisztériumhoz került.

Szólt arról is, hogy amíg a Bajnai-kormány egyik utolsó rendelkezése máig jelentős többletforrást biztosít azzal, hogy a Nemzeti Kulturális Alap támogatását az ötöslottó játékadójának 90 százalékában határozta meg, a külső finanszírozásban nem részesülő intézmények költségvetési pozíciója folyamatosan gyengül a kormányváltás óta.