Belföld, Gazdaság | energiafüggőség Paks
2014. január 16. 17:00

Paks - törvénytelen volt az eljárás

Józsa István frakcióvezető-helyettes csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: Orbán Viktor társadalmi és országgyűlési felhatalmazás nélkül, egyedül döntött az ország energiapolitikáját száz évre meghatározó kérdésben, ezen pedig csak veszíthet Magyarország. Az MSZP-s képviselő szerint a civil társadalom tiltakozása miatt a paksi bővítés lehet a második vízlépcsőügy.

Az atomenergia ma megkerülhetetlen a hazai energiaellátásban, tiszta energiaforrás, Paks pedig megfelelő előkészítés után alkalmas lehetne a bővítésre, de ami eddig történt, nem megfelelő előkészítés - jelentette ki.

A szocialista politikus reagált a Miniszterelnökséget vezető Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatójára is, ahol az államtitkár arról beszélt: az Európai Unió nem emelt kifogást a nukleáriserőmű-bővítésről szóló orosz-magyar szerződés ellen.

Józsa István szerint "Brüsszel hallgatása nem tekinthető beleegyezésnek", arról ugyanis még nem foglalt állást az Európai Bizottság, hogy szükséges-e tendereztetni az erőmű bővítését. Arra számít, hogy az Európai Bizottság véleményezni fogja, a tender mellőzése elfogadható-e versenypiaci szempontból.

Szólt arról, hogy a parlament 2009-ben nem a paksi erőmű bővítéséről döntött, csak a bővítés előkészítésére adott felhatalmazást. Szerinte Orbán Viktor az aláírással "saját kormányát is megkerülte", hiszen a kabinet csak jövő szerdán tárgyal az oroszokkal kötött megállapodásról.

Józsa István azt is mondta, hazudott a kormány, amikor az államadósság csökkentéséről beszélt, hiszen a bővítéshez tízmilliárd eurós hitelt adhat Oroszország.

Lázár János előzőleg azt mondta, hogy a paksi beruházással "az elmúlt negyven év legjobb üzletét fogja megkötni Magyarország". Józsa István ezt úgy kommentálta: az államtitkár nagyjából negyvenéves, "lehet, hogy ő ekkora üzletet nem kötött még", de ez Magyarországnak aligha kedvező.

Az MSZP-sajtótájékoztatón lejátszottak egy 2010-ben készült videofelvételt, amelyen Lázár János az orosz energiafüggőség csökkentése mellett arról beszélt: aki Oroszországhoz közeledik, "fölad valamit a demokrácia, a szabadság, a szabadságjogok gyakorlása tekintetében".

Józsa István ehhez azt fűzte hozzá: konzekvens ember nem változtathat ekkorát a véleményén.

Hozzátette: Paks ügyében az MSZP nem hibáztatja az oroszokat, Vlagyimir Putyin államfő saját országa és az orosz vállalatok érdekeit képviseli, elősegíti, hogy a Roszatom minél több helyre adja el az általa gyártott, a világ számos országában alkalmazott, magas színvonalú technológiát.

Az MSZP-s politikus ugyanakkor kiemelte, nem tudni, hogy mennyi lesz az új blokkokban megtermelt energia ára. Ezzel összefüggésben utalt arra, hogy Csehországban megszakítják a temelini atomerőmű kibővítéséről szóló tárgyalásokat, mert nem látják biztosítottnak a megtérülést.