Belföld, Gazdaság | Paks Ukrajna gáz
2014. szeptember 26. 15:19

Paks miatt van szükség az Orbán-csomagra

Tóth Bertalan, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: a 3000 milliárd forintos orosz hitel törlesztőrészlete 4-500 milliárd forint lehet, és ez összefügg "a kilátásba helyezett kiadáscsökkentéssel".

Utalt arra, hogy a gáztározók alig több mint felét töltötték fel, az Ausztriából behozott olcsó gázt pedig "Garancsi István, Orbán Viktor pénztárnoka és baráti köre offshore cégeken keresztül" eladta a piacon, így az nem került a tározókba. Emiatt most Putyinon áll vagy bukik, hogy télen meleg lesz-e - fogalmazott a szocialista politikus, aki elszámoltatást szorgalmazott.

Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti képviselője sérelmezte, hogy a paksi vitanapon nem szólalhatott fel a parlamentben. A politikus bírálta, hogy Magyarország elzárta az Ukrajna felé nyugatról érkező gáz csapját, hozzátéve, ha ugyanezt teszi Oroszország is, akkor komoly nyomás alá kerül Ukrajna.

A szocialista EP-képviselő álláspontja szerint a paksi erőműből nem lesz semmi, mert Magyarország nem szolgáltat elég adatot az Európai Bizottságnak a beruházásról. "Orbán Viktor ezt az erőművet titokban nem tudja megépíteni, egyrészt azért, mert marhára látszik", másrészt az államháztartási adatokon is nyoma lenne - mondta Szanyi Tibor. Utalt arra is, hogy az embargó miatt az orosz bankok nem tudnak európai piacon hitelhez jutni, így kevés az esély arra, hogy a szűkös devizatartalékokból végül hiteleznek Magyarországnak.

Az MSZP-s politikus közölte: felkéri "a magyar nép összes értelmes polgárát, hogy álljon ki a paksi rémálom ellen".

Kérdésre kitért arra is: a november 1-jén felálló Európai Bizottság biztonságpolitikai fórumain biztosan elő fogják venni Magyarországot a beruházás miatt, és ki fogják kérdezni a magyar külügyminisztert, "hogyha ért hozzá ez a kakadu". Hozzátette: az új európai intézményrendszer nem hagyja szó nélkül az ügyet.