Pályakezdők és kezdőpályák

Gúr Nándor azt mondta: míg a pénzügyi válság kezdetén a szakmát, illetve diplomát szerző fiatalok 20 százaléka nem tudott elhelyezkedni, ma ez az arány már 30 százalék. Ezzel hozta összefüggésbe a fiatalok elvándorlását. A kormány 500 ezer embert "üldözött el" az országból - fogalmazott.
    
Hozzátette: a kormány az ígért egymillió új munkahelyből három év elteltével semmit sem produkált, továbbra is 3 millió 800 ezer körül van a foglalkoztatottak száma. A 620 ezer álláskereső 40-50 százaléka pedig tartósan munkanélküli.
    
Az MSZP olyan gazdaság- és foglalkoztatáspolitikát ígér, amelynek eredményeként minden családban lesz egy kereső, a minimálbérből élők és az átlag alatt keresők fizetésének vásárlóértéke pedig növekszik - mondt Gúr Nándor.
    
A szocialisták a pályakezdők munkanélkülisége ellen olyan, az Európai Unió által támogatott ifjúsági garanciaprogramokkal tennének, amelyek biztosítják, hogy azok a fiatalok, akik tanulmányaik befejezése után állástalanul maradnak, gyakornoki programok révén elhelyezkednek vagy továbbképzésben vehetnek részt.