Paravántörvényekkel takarná el a lopásait a Fidesz

A Fidesz-kormány paravántörvényekkel akarja eltakarni a lopásalapú kormányzás bizonyítékait – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezető-helyettese arra a két törvénymódosításra reagálva, amelyek titkosítják a Magyar Posta és a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak gazdálkodását, az általuk elköltött közpénzek felhasználásának körülményeit.

A politikus szerint valamit rendkívüli módon titkolni akar a Fidesz-kormány, és azt is tudni vélte, hogy mit. Mint mondta, valószínűleg azt akarják leplezni, hogyan telepedett rá a Magyar Postára egy magántulajdonban lévő, offshore hátterű gazdasági társaság, fidesz-közeli vállalkozói kör, Spéder Zoltán vezetésével, de annak a bizonyítékait sem szeretnék kiadni, hogy a Magyar Nemzeti Banknál miként zajlottak a luxusingatlanok és méregdrága festmények vásárlásai és a jegybank 6 alapítványában hogyan költöttek el több mint 260 milliárdnyi közpénzt.

Tóth Bertalan emlékeztetett arra, hogy a Fidesz mindent elkövet az ő elhallgattatására, amióta pár éve az MSZP országgyűlési képviselőjeként adatigényléseket nyújtott be több állami tulajdonú gazdasági társasághoz. Miután több adatigénylési pert is megnyert, kikérték a mentelmi jogát, mivel a MET rágalmazás miatt feljelentette, szerdán pedig Pécsen kell bíróság elé állnia azért, mert közérdekű adatokat hozott nyilvánosságra. Most pedig a Fidesz-kormány két jogszabályt is hoz, hogy ellehetetlenítsék annak az összesen tíz pernek a szabályos lefolytatását, amelyeket a Magyar Nemzeti Bank és alapítványaival, valamint a Magyar Posta és leányvállalataival szemben az MSZP-s politikus indított. „Kopasz verőlegényekkel még nem találkoztam, de látható az a nyomásgyakorlás, mellyel meg akarják akadályozni, hogy megismerhessem és nyilvánosságra hozhassam ezeket az adatokat” – jelentette ki Tóth Bertalan.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint mindkét törvénymódosítás alaptörvény-ellenes, hiszen ezek már folyamatban lévő ügyekre is vonatkoznának. Márpedig az alaptörvény és az alkotmánybíróság több határozata is kimondja, hogy folyamatban lévő ügyekre jogkorlátozó módon nem lehet jogszabályt alkotni. Mindezt Péterfalvy Attila adatvédelmi biztos véleménye is alátámasztja.

Tóth Bertalan szerint teljes képtelenség, hogy a Fidesz a lopást eltakaró paravántörvénybe azt is beleírná, hogy az MNB alapítványaiba helyezett pénz már nem lenne közpénz, miközben a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete világosan kimondja, hogy az alapítványokba tett közvagyon közpénz marad. „A Fidesz paravántörvényei alaptörvény-ellenesek, nekimennek a bíróságoknak, ráadásul a kormánypártok az én munkámat is megpróbálják ellehetetleníteni, de ez nem fog sikerülni. A bírósági perek során kezdeményezni fogom a bíróságoknak, hogy forduljanak az Alkotmánybírósághoz, s ha ez sem jár eredménnyel, nemzetközi fórumokon fogok az igazamért küzdeni.”

Az MSZP-s politikus rámutatott: a közérdekű adatokhoz való hozzáférés alapjog, és a Fidesz lopásalapú kormányzása paravántörvényekkel sem akadályozhatja meg, hogy a közpénzeket kezelő állami cégek eltitkolhassák a zűrös pénzügyeiket.

Újságírói kérdésre Tóth Bertalan vérlázítónak és pofátlanságnak minősítette, hogy a jegybank elnökének, Matolcsy Györgynek a duplájára emelték a fizetését, ami így havonta 5 millió forint lesz, a felügyelőbizottság elnökének és tagjainak pedig háromszorosára, 3 millió emelkedik a havi fizetése.

 

Kapcsolódó párttagok