Párbeszéd a nemzetért

Békéscsabán tartotta első kihelyezett frakcióülését az MSZP, majd a párt képviselői 30 településen tartottak fórumot – Orosházán Mesterházy Attila pártelnök ismertette a párt Kelet-Magyarország programját.

Bucsától Battonyáig fórumokat tartanak a szocialista képviselők – fogalmazott Varga Zoltán MSZP-s országgyűlési képviselő a csütörtök esti fórumon. A Művészetek Házában összegyűlt mintegy 120 érdeklődőnek a politikus elmondta, hét megye, köztük Békés problémáira keres megoldást a program, melyet helyi szakemberek bevonásával készítettek el. – Az ország 1/3-át lefedi a térségi (és nem ágazati) szinten kidolgozott program, mely megyékre szabott stratégiát vázol, fókuszban a munkahelyteremtéssel – emelte ki Varga.

– Párbeszéden alapul a program – tett hozzá Mesterházy Attila pártelnök –, hiszen találkozásokra, beszélgetésekre van szükség, hogy jobban megérthessük egy-egy térség problémáit. Kelet-Magyarországon a szociális válság nem veszély, hanem a mindennapi élet része, magas a munkanélküliség, gondot jelent a megélhetés. Fel kell lépni a szegénység, és nem a szegények ellen – szögezte le a politikus.

Mesterházy Attila az OrosCafénak elmondta, a Kelet-Magyarország program foglalkozik az oktatással, egészségüggyel, közbiztonsággal, de középpontjában a munkahelyteremtés, a gazdasági élet beindítása szerepel, ezért minden családban kell legalább egy kereső, aki tisztességes bérért tud dolgozni, hogy eltarthassa a családját.

– Az elmúlt két évben a kormány semmit nem tett ezen a területen. Úgy is mondhatnánk, hogy Békés megye az egy Fidesz-sújtotta terület, hiszen korábban indított fejlesztési programjainkat leállították, újat nem indítottak, nincs munkahelyteremtés. Ezen szeretnénk változtatni, a szocialista pártnak vannak alternatívái – sorolta Mesterházy, aki kifejtette azt is, hogy a kormánypárt és baloldal válságkezelése jelentősen különbözik. – Nem lehet tovább sanyargatni az embereket, nem lehet újabb és újabb adókat bevezetni, az elmúlt két évben több mint 25 új adónemet vezetett be a kormány. Változtatni kell ezen a gazdaságpolitikán, az állandó megszorítások helyett munkahelyteremtésre és a gazdasági növekedés ösztönzésére van szükség. Ezek nélkül nem lehet kilábalni a válságból. Az a gazdaságpolitika, amit a miniszterelnök képvisel, nem teremt munkahelyeket és nem hoz gazdasági növekedést sem. A legutóbbi adatok azt mutatják, hogy a magyar gazdaság recesszióban van, a forint árfolyama megint csúcsot döntött, így nem lehet válságot kezelni – bírálta a kormánypárt gazdaságpolitikáját az ellenzék vezetője.

Mesterházy szerint egyre népszerűbb a baloldali alternatíva Európában és Magyarországon egyaránt – ez utóbbi kapcsán a TÁRKI legutóbbi felmérésére hivatkozott, mely szerint az MSZP támogatottsága áprilisról májusra a pártválasztók körében 25%-ról 31%-ra nőtt.