Gazdaság | együttműködés devizahitelesek
2011. szeptember 11. 12:22

Párbeszéd és megoldás

Tóbiás József, a szocialista párt frakcióigazgatója vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján jó szándékúnak, ugyanakkor megalapozatlannak és kidolgozatlannak nevezte a Fidesz-KDNP javaslatát a devizahitelek egyösszegű, rögzített árfolyamon történő visszafizetésére.

Mint mondta, egy ilyen lépés szembe menne a kabinet összes eddigi, a devizahitelekről szóló lépésével, emellett összeomlással fenyegetné a teljes pénzügyi rendszert, ami az eredeti szándéktól várt előnyöknél is sokkal nagyobb gazdasági és társadalmi veszteséggel járhat.

A szocialista politikus kiemelte: az ősz a társadalmi konfliktusok kezelésének időszaka lesz, ezt azonban csak egyeztetés, vagyis az érdekek ütköztetésével lehetne hatékonyan elvégezni, amelyre - szerinte - a kormány képtelen.

Tóbiás József úgy fogalmazott, a munka törvénykönyvének koncepciója már azt mutatja, Magyarországon megszűnt a közösségi érdekképviselet lehetősége, a jövőben mindenki csak magára számíthat, arra, hogy egyénileg mely jogait képes érvényesíteni a munkáltatóval szemben.

Hozzátette: a jó irányba haladó változtatásokhoz az egészségügy és az oktatás területén is szükség lenne az állam és az érintettek párbeszédére, ám a kabinet ezen ágazatokban sem hajlandó erre, csak azokra kíváncsi, akik egy véleményen vannak vele.