Belföld | Herman Ottó sírgyalázás Miskolc
2013. november 11. 09:18

Parlamenti téma lesz a sírgyalázás

A parlament plenáris ülésén kérdezi meg az illetékes szakminisztérium képviselőjétől hétfőn dr. Varga László szocialista országgyűlési képviselő azt, hogy a Herman Ottó miskolci sírhelyével történtek fényében nem kellene-e még nagyobb védelmet biztosítani a védetté nyilvánított sírhelyeknek. Megítélése szerint ugyanis nem szabad hagyni, hogy még egyszer megtörténhessen ilyesmi. Dr. Simon Gábor MSZP-s országgyűlési és önkormányzati képviselő Herman Ottó emlékbizottság felállítását javasolja, önkormányzati, tudományos és civil szervezetek részvételével. A bizottság a jövő évi Herman Ottó emlékév miskolci rendezvényeit, eseményeit koordinálhatná, s talán helyrehozhatná azt a hibát, amelyet az önreklámozó sírhely-átalakítással dr. Kovács László Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő követett el.

A fentieket az MSZP által meghirdetett, Tiltakozás és tiszteletadás című rendezvényen jelentette be a két politikus vasárnap délelőtt, Herman Ottó és Vásárhelyi István felsőhámori sírjánál. A rendezvényre mindenkit vártak, aki szereti Miskolcot, tiszteli Herman Ottó és Vásárhelyi István munkásságát, s felháborítónak találta azt, amit a két jeles tudós síremlékével művelt a felelőtlen politikus.

Mint arról korábban többször is beszámoltunk, országos botrány lett abból, hogy dr. Kovács László, mindenféle felhatalmazás nélkül, új síremléket készíttetett a felsőhámori temetőben nyugvó Herman Ottónak. Az ízléstelen tucatárura ráadásul az alábbi szöveget vésette: "Síremléket állíttatta Dr. Kovács László önkormányzati képviselő 2013". Később kiderült, hogy minderre 1 millió forintnyi közpénzt költött, ráadásul tavaly ugyanilyen célból ugyanennyi pénzt fordított a szomszédos síremlék, Vásárhelyi István nyughelye átépítésére is. Engedélye egyikre sem volt. A városháza kedden közleményben kért elnézést a történtekért, s ígéretet tett arra, hogy helyreállíttatják a sírokat. Ez részben meg is történt: Herman Ottó sírhelyéről eltüntették a gránit keretet és fejrészt, ugyanezt viszont a szintén természettudós Vásárhelyi síremlékénél már nem tudták megoldani. Ott megmaradt az új síremlék, de a fejrészről levakarták Kovács képviselő feliratát, miszerint „E síremléket állíttatta Miskolc Megyei Jogú Város 20. számú választókörzetének önkormányzati képviselője Dr. Kovács László 2012. évben".

A vasárnapi rendezvényen Fedor Vilmos miskolci önkormányzati képviselő, a város korábbi kulturális ügyekért is felelős alpolgármestere elmondta: többéves egyeztetés után civilek, egyházak egyetértésével került a közgyűlés elé 2009 novemberében a Miskolc védett sírjairól szóló rendelet. Az akkori közgyűlés tagjai egyhangúlag támogatták az előterjesztést. Az így megszületett rendelet melléklete tartalmazza valamennyi miskolci sírkert védett sírjainak jegyzékét. Szabályozza, hogy a sírhelyek bármiféle átalakítása, megváltoztatása csak Miskolc város közgyűlésének engedélyével lehetséges.

Most mégis olyan átalakítás történt, amelyre a város legmagasabb fóruma nem adott engedélyt, merthogy nem is tudott róla. Ráadásul Herman Ottó síremlékét Varga Miklós szobrász készítette, akinek egyébként több jelentős köztéri alkotása is megtalálható a városban. A síremlék szerepel a Miskolci Galéria közterületen álló művészeti alkotások jegyzékében, s mint ilyen, természetesen ez is védett.

Dr. Fazekas Csaba történész Herman Ottó pályáját és munkásságát elevenítette fel, megjegyezve, hogy bár általában az utolsó magyar polihisztorként emlegetik az 1835 és 1914 között élt természettudóst, ornitológust, néprajzkutatót, régészt, politikust, azt, hogy utolsó, talán mégsem szerencsés kijelenteni. Tény ugyanakkor, hogy a XX. században nem akadt e hazában még egy tudósember, aki olyan széleskörű ismeretekkel bírt volna, mint Herman Ottó. Ennek oka nyilván az, hogy megváltozott a világ, a tudósok egyre inkább saját szakterületükön igyekeznek minél jobb eredményeket elérni. Dr. Kovács László sírhely-átalakító akciójával kapcsolatban megjegyezte: „Ha egyes döntéshozók olvasnák Herman Ottó műveit, vagy ismernék azt, hogy mit mondott például az egyházpolitikai harc idején, nemigen jutna eszükbe ilyen síremléket állítani".

Dr. Simon Gábor szerint gyalázat, ami Herman Ottó és Vásárhelyi István sírjával történt: nemcsak a jog és az erkölcs, hanem a sírhelyek megmentéséért dolgozó emberek munkájának megcsúfolása is. Ő is méltatta Herman Ottó munkásságát, s rámutatott arra is, hogy teljesítményét, eredményeit, nagyságát már a kortársak is elismerték. Hangsúlyozta: jövőre, a nagy tudós, Miskolc egykori országgyűlési képviselője halálának 100. évfordulója alkalmából Herman Ottó Emlékév lesz. Kezdeményezi, hogy Miskolc ebből ez alkalomból hozzon létre egy emlékbizottságot, melyben az önkormányzat mellett a Herman Ottó Múzeum, a Magyar Tudományos Akadémia és civilek is képviseltetnék magukat. Ez a bizottság koordinálná az emlékévvel kapcsolatos eseményeket, rendezvényeket, s ha minden jól sikerül, azzal talán ki lehetne köszörülni a csorbát, amely a botrányos ügy miatt Miskolc hírnevén esett.

Dr. Varga László is arra mutatott rá, hogy az elmúlt napok eseményei „rossz hírét keltette a városnak". Szerinte meg kell akadályozni, hogy ilyesmi még egyszer előfordulhasson. Bebizonyosodott, hiába a jó szándékú helyi rendelet, a gyalázat ellen magasabb szintű jogszabállyal kell védekezni. Éppen ezért hétfőn a parlamentben az illetékes minisztérium képviselőjétől meg fogja kérdezni, a kormányzat fontosnak érzi-e, hogy ebben az ügyben lépjen, s ha igen, milyen módon szeretnék elejét venni a hasonló eseteknek. Varga is szóba hozta a jövő évi Herman Ottó Emlékévet, megítélése szerint azt fel lehetne használni arra, hogy a miskolci fiatalok minél szélesebb körben megismerkedhessenek Herman Ottó munkásságával, tudományos eredményeivel, közéleti szerepével.

A rendezvény végén a résztvevők lerótták kegyeletüket a síremlékeknél: virágokat helyeztek el, s mécsest is gyújtottak a két tudós tiszteletére.