Pártpolitikai érdekek vezérelhetik a kétharmados törvényalkotást

A pártelnök elmondta, a kétharmados törvények megalkotásában részt vesznek, de pesszimizmusának hangot adva úgy vélekedett, nem valószínű, hogy bármilyen hatással lehetnek a folyamatra, hiszen a Fidesz pártpolitikai érdekei azt diktálják, hogy egyedül, a „saját szájuk íze szerint” alkossák meg ezeket a törvényeket is.

Mesterházy Attila a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete elnökének a kérésére átadott a Velencei Bizottságnak egy petíciót is.

Dr. Fleck Zoltán jogszociológus szakértőként szólalt meg az ülésen. Mint elmondta, elsősorban az alkotmányozási folyamat konszenzushiányát, szakmai előkészítetlenségét, illetve az Alkotmánybíróság hatáskörének csökkentését hangsúlyozta, illetve kitért arra, milyen következményei lehetnek egy nem legitim alkotmánynak.


Dr. Bárándy Péter, volt igazságügy-miniszter az elmúlt időszak jogalkotási módjáról beszélt, melyről véleménye szerint egyértelműen kijelenthető, hogy nem felelt meg az alkotmányosság szellemének, hiszen a szövegek nem kormány-előkészítettek voltak, hanem egy-egy képviselő nyújtotta be őket. Továbbá kifogásolta, hogy az új alaptörvény szövege nem tartalmaz semmit a bíróságok igazgatásról.

Dr. Lattmann Tamás, nemzetközi jogász elmondta: a Velencei Bizottság és az Európa Tanács számára elsődleges fontosságú az új alaptörvény európai jogi, politikai és kulturális normáknak történő megfelelése. Hozzátette: a bizottság részéről is érkezett kérdés az önkormányzatiság biztosítékaival kapcsolatban.