Belföld | Cserépváralja Tard OEP háziorvosok
2013. május 07. 12:52

Példátlan helyzet: betegek ellátás nélkül

Gúr Nándor, az MSZP alelnöke, és Nyeste László a Borsod megyei Tard és Cserépváralja térségében kialakult példátlan helyzetre hívta fel a figyelmet. A politikusok elmondása szerint mindezért az OEP a felelős.

Tard község Keszthelyi Gyulával, a térség háziorvosával még tavaly bontott szerződést, ám a betegek nem az őt helyettesítő új háziorvosnál maradtak, hanem a Cserépváralján is rendelő Keszthelyi doktornál.

Tardon alig maradt beteg, az önkormányzat, hogy képes legyen finanszírozni az új háziorvost, nyolcmillió forintot szavazott meg a (valószínűleg jogtalan) új rendelő működésére.

AZ OEP észlelte a Cserépváralján megnövekedett betegszámot, ezért kikérte a betegadatokat a helyi polgármestertől, amiknek azonban jog szerinti kezelője Keszthelyi doktor. Nincs azonban olyan jogszabály, ami azt mondja, hogyha más ellátási körzetbe, de ugyanahhoz az orvoshoz jár valaki, akkor bármilyen nyilatkozatot kell tegyen, bármilyen adatok kell szolgáltasson. Az OEP mégis felszólította a cserépváraljai polgármestert, hogy jutassa el az adatokat hozzá. Ezt a polgármester nem tehette meg, mivel nem ő az adatkezelő.

Az OEP erre befenyített: amennyiben nem kapja meg az adatokat, súlyos szerződésszegésre hivatkozva felbontja a finanszírozási szerződéseket.

A település polgármestere azt ajánlotta az OEP-nek, hogy forduljon a bírósághoz, mert ő nem tud olyan adatot kiadni, aminek nincs is a birtokában. Az OEP nem ezt tette, hanem beváltotta fenyegetést, és április 30-ával megszüntette 1217 ember szerződését, akik ettől kezdve nincsenek biztosításva, nem jogosultak az ellátásra.

Keszthelyi doktor ugyan saját hivatástudata miatt elláthatja a betegeket, hiszen érvényes működési engedélye van, ám ha receptet vagy beutalót ír, esetleg táppénzes állományba vesz valakit, arra a betegnek már nincs biztosítási fedezete.  

Cserépváralja most bírósághoz fordul, hogy mondják ki a felmondások jogszerűtlenségét, és ne maradjanak több százan finanszírozás nélkül.