Belföld | följelentés E.ON
2013. október 17. 12:28

Pénznyelőt vett az állam 280 milliárd forintért

Ezt Tóth Bertalan, a szocialista párt elnökségi tagja közölte csütörtökön sajtótájékoztatón, hozzátéve: a hatóságok feladata megvizsgálni az ügylet előkészítésében és aláírásában meghatározó szerepet vállaló tisztségviselők felelősségét, ideértve a villamos művek menedzsmentjét és a nemzeti vagyonkezelő vezetését is.

Azt mondta: az MSZP minden itthoni és európai uniós eszközzel élni fog, hogy a jogtalan előnyhöz juttatott cégektől visszaszerezze az adófizetői pénzt. Véleménye szerint egyre biztosabb, hogy a kormány a gázüzletág megvásárlásával fizette ki az E.ON-nak a rezsicsökkentés árát, és nem a magyar családok, hanem egy német cég részvényesei érdekeinek megfelelően járt el.

Józsa István MSZP-s frakcióvezető-helyettes azt mondta: az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. közgyűlése csütörtökön dönt arról, hogy a 280 milliárd forintos vételár kifizetése után 65 milliárd forint tulajdonosi kölcsönt nyújt a frissen vásárolt társaságoknak, így az ügylet 345 milliárd forintba kerül. Szavai szerint ez a valós érték háromszorosa, mivel a máig nem cáfolt vagyonértékelések 12 és 90 milliárd forintról szóltak, a társaságok részvényeinek értéke pedig 110 milliárd.

Hozzátette: a tulajdonosi kölcsönről szóló döntés egyértelművé teszi, hogy a németek pénzügyileg "kitakarították" a céget a tranzakció előtt.

A frakcióvezető-helyettes azt is megemlítette, a vételárból megteremthető lenne a tandíjmentes felsőoktatás, illetve lehetővé válna a panelprogram folytatása.