Gazdaság | Fellegi Tamás kormányátalakítás
2011. december 08. 14:44

Pénzügyminisztériumot!

Mesterházy Attila úgy tartja, hogy ezt a feladatot kormánytagnak kell ellátnia, és Varga Mihályt, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt alkalmasnak tartja rá.

Mesterházy Attila csütörtökön sajtótájékoztatón sürgette, hogy a miniszterelnök Fellegi Tamás helyett új vezetőt nevezzen ki az IMF-fel tárgyaló delegáció élére. Mint mondta, a küldöttséget - amelyben a nemzeti fejlesztési miniszter mellett Pleschinger Gyula pénzügypolitikáért felelős államtitkár és Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke kapott helyet - kormányzati felelősséggel rendelkező vezető politikusnak kell irányítania, abban "civileknek" nincs helye.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője a nemzeti fejlesztési miniszter lemondásával kapcsolatban úgy vélekedett: a háttérben nem Fellegi Tamás feladatainak sokasága áll, hanem feltehetően az, hogy nem kíván tovább azonosulni "a magyar utas, dilettáns, idióta gazdaságpolitikával", amelyet Matolcsy György és Orbán Viktor másfél éve folytat. Mesterházy Attila újólag a nemzetgazdasági miniszter menesztését és önálló pénzügyminisztérium létrehozását szorgalmazta. Ugyanis - folytatta - ha a kormány nem változtat gazdaságpolitikáján és "menetel a görög úton előre", elkerülhetetlenné válik az ország csődje.

A fejlesztési miniszter lemondásának másik oka az lehet, hogy alulmaradt Simicska Lajossal, a Fidesz korábbi pénztárnokával szemben, miután "nem engedett bizonyos kéréseknek" - jelentette ki az MSZP elnöke, megjegyezve, hogy a Fellegi Tamás által vezetett tárca fontos állami vállalatok tulajdonosi jogait gyakorolja.